Morska romantika

Koliko puta smo na plaži proveli sate tražeći školjke koje bi uzeli, a kako bi nam bile uspomena na ljetovanje? Oni koji posjete Shell Beach, odnosno, Plažu Školjki, nemaju takvih problema. Ne provode sate tražeći školjke, čak naprotiv. Tu posebnu, bajkovitu i nevjerojatno romantičnu plažu u zapadnoj Australiji čini obilje školjki vrste Fragum erugatum.

Vjerujete li da postoji 120 km duga plaža, a koju ne čine kamenčići ili pijesak već ju pokrivaju milijuni prelijepih školjki? Zaista, nije čudno da se ova plaža često nalazi u samom vrhu lista najneobičnijih ili najljepših plaža svijeta.

Naravno, ime koje nosi je i više nego zasluženo, a posebno je zanimljivo spomenuti i da školjki ima toliko na plaži da njihova dubina iznosi od 7-10 metara. Kao razlog za toliku količinu školjki  navodi se iznimno visoki salinitet u tom dijelu Australije.

Nekada su školjke s ove plaže bile korištene kao materijal za gradnju okolnih objekata. Danas je ova prelijepa, bijela plaža satkana od milijuna školjki dio UNESCO-ve Svjetske baštine.

Zbog svoje ljepote, umirujućeg djelovanja, a nadasve zbog romantičnog ugođaja kojeg pruža, ova uistinu posebna plaža često je odabir zaljubljenih za mjesto održavanja njihova vjenčanja.