Venecija na nizozemski način

Na prvi spomen grada na vodi, većina nas će pomisliti na Veneciju. Ali sada ćemo skoknuti malo sjevernije, u Veneciju Nizozemske ili Veneciju sjevera, kako ovo čarobno mjesto još znaju nazivati. Ovo romantično i živopisno mjesto koje na prvi pogled djeluje kao da su ga projektirali hobiti neke dječje bajke osnovala je skupina bjegunaca sa Mediterana oko 1230. godine, iskopavši kanale i napunivši ih vodom, a kako bi lakše mogli prevoziti teret kroz mjesto.

Ime ovog ‘vodenog sela’ bez cesta, automobila, vreve i buke je Giethoom, a nalazi se na oko sat i pol vožnje automobilom od Amsterdama. Giethoom čini oko 2 600 stanovnika, koji za prijevoz koriste šetnju ili bicikle preko malenih drvenih mostića, a za javni prijevoz koriste tzv. ‘čamce šaptače’ sa električnim motorom, koji su dovoljno tihi kako ne bi uznemiravali mir i tišinu ovog pitoresknog sela.

Zanimljivo je spomenuti da ova danas svjetski poznata turistička atrakcija sadrži oko 7,5 kilometara kanala, oko 150 drvenih mostova, da kuće imaju slamnate krovove i da, kako na svojoj službenoj stranici navode, najglasniji zvuk koji se ovdje može čuti proizvode guske ili ptice.

Postoje mjesta na ovome svijetu koja uistinu djeluju nestvarno, Giethoom svakako spada u jedna od njih.

Pripremili smo za Vas malu galeriju slika ovog bajkovitog mjesta, nadamo se da će Vam se svidjeti:

 

Inspirirano: Giethoorn