Churchill, a nije Winston

Područje oko Churchilla zvano Manitoba (Kanada) nudi mnogo prirodnih znamenitosti ali je najpoznatije po statusu „Glavnog grada polarnih medvjeda cijelog svijeta“.

Polarni medvjedi ovdje obitavaju od 1771. godine kada je grad osnovan. Od listopada do početka prosinca ova veličanstvena stvorenja okupljaju se na mjestu gdje rijeka Churhill utječe u zaljev Hudson, čekajući da se zaljev zamrzne, kako bi krenuli u lov na tuljane. U to doba broj stanovnika u Churchillu naglo praste sa 900 stalnih stanovnika na više od 10 000 ali i populacija polarnih medvjeda broji više od 1 200 primjeraka.

Nije neobično vidjeti i do 20 medvjeda u jednom danu, posebice jer radoznaliji među njima znaju dolutati u grad!

Polarni medvjedi najveći su kopneni mesojedi na svijetu. Prosječni mužjak teži između 350 kilograma do iznad 680 kg, a maksimalnu veličinu doseže do 10 godine života.

Ženka polarnog medvjeda u prosjeku je upola njegove veličine, a teži do 200 do 300 kg i maksimalnu veličinu postiže do pete godine života. Ženke rađaju mladunce otprilike dva mjeseca nakon što uđu u brloge. Bebe su dugačke 30-35cm, a teže nešto više od pola kilograma.

Nacionalni park Wapusk osnovan je kako bi se zaštitilo jedno od najvećih svjetskih nalazišta brloga u kojima ženke polarnog medvjeda donose mlade na svijet.

Medvjede je moguće pronaći u cijeloj arktičkoj tundri i riječ je o životinjama koje radije odabiru ostati na morskom ledu gdje love glavni plijen – tuljane. Na većem dijelu Arktika polarni su medvjedi sposobni loviti na ledu cijele godine ali na područjima gdje se led ljeti otapa, kao što je jugozapadni dio zaljeva Hudson, prisiljeni su povući se na kopno sve do jeseni kad se temepratura dovoljno spušta i na vodi stvara led.

Sam grad Churchill poznat je i po izvozu žitarica , a znana je i utvrda princa od Walesa, koju je 1730. godine izvorno konstruirala tvrtka Hudson Bay ali je predana Francuzima 1782. prije dovršenja.