Divovska staza

Čudni stupovi Divove staze u sjevernoirskom okrugu Antrim izgledaju kao da su dio velikog, ljudskom rukom izgrađenog spomenika. Čvrsto zbijeni stupovi spuštaju se u skupinama i stvaraju nepravilne stube od ruba litice do u more. Većina su stupova pravilni šesterokutnici, no ima ih i sa četiri, pet, sedam ili osam pravilnih stranica. Neizbježno je da je njihov nastanak tema legendi, ali oni su zapravo rezultat preoblikovanja živog krajolika.

U doba kad je Sjeverni Atlantik bio mlad, morski put između nedavno razdvojene Europe i Sjeverne Amerike još uvijek je nastajao: Sjeverni Atlantik bio je na svom mjestu, no njegovi su se rubovi mijenjali u skladu s tektonskim promjenama. Zapadna se obala Grenlanda od Kanade odvojila prije otprilike 80 milijuna godina ali je njezina jugoistočna obala još uvijek bila čvrsto spojena sa sjeverozapadnom obalom Britanskog otočja.

Otprilike 20 milijuna godina kasnije te su se obale počele odvajati a na sadašnjim otocima Skye, Rum, Mull i Arran, u Škotskoj kod Ardnamurchan Pointa te također južno od Irske kod Slieve Gulliona, Carlingforda i Mourne, nastali su veliki vulkani. Ti prastari vulkani na svom su vrhuncu predstavljali čudesno lijep prizor no najbolji dokaz o zbivanjima u to doba nalazimo u bazaltnim ravnjacima. Bazalt je osobito vruća, tekuća lava koja se s lakoćom može razliti na veliko područje i upravo nju uglavnom nalazimo u ovom drevnom vulkanskom podrčju.

Lava kao i svaka druga vruća tekućina, pri hlađenju se steže. No, kad se dovoljno ohladi pa se počne kristalizirati, puca u pravilnim, obično šesterokutnim komadima sličnim pukotinama na dnu ljeti isušenih muljevitih jezera. Važna razlika kod lave je da se pukotine odozgo šire sve do dna, što za posljedicu ima nastanak specifične mreže vrlo zbijenih bazaltnih stupova, s razmakom koji jedva da se vidi. Geolozi te napukline nazivaju „spojevi“, a cjelinu „stupasti bazalt“.

Širina stupova obično iznosi oko 46cm, no ima ih i većih i manjih. Divovska staza je posebice lijep primjer jedinstvene prirodne pojave i doista je riječ o stazi prikladnoj za divove.

 

Zanimljivosti:

Divovsku stazu sačinjava otprilike 40 000 bazaltnih stupova.

Najviši se stupovi iznad mora uzdižu više od 12 metara. Na nekim dijelovima litica debeli su gotovo 30 metara.

Legenda kaže da je Divovu stazu sagradio irski div Finn Mac Cool koji je stupove pojedinačno zabio u morsko dno tako da može propješačiti do Škotske kako bi se borio s Finn Gallom, svojim suparnikom. Kad je završio s poslom, Finn Mac Cool se odlučio odmoriti. U međuvremenu, Finn Gall je došetao do Irske da odmjeri svog suparnika i bio je začuđen i uplašen veličinom zaspalog diva, posebice kad mu je Mac Collova supruga rekla da je to, zapravo, tek njegovo dijete.
U strahu za život pri pomisli koliki je tek otac djeteta, Finn Gall je pobjegao i u bijegu i uništio stazu. Sve što je ostalo danas nailazimo na obali Antrima.

 

 

 

Preuzeto iz knjige "100 velikih svjetskih čuda"