Vražji toranj

Vražji toranj pravi je div koji se veličanstveno uzdiže iznad drvećem obraslih prostranih valovitih ravnica Wyominga blizu borovih šuma Black Hillsa.

Po indijanskoj legendi, sedam je djevojaka pred golemim medvjedom pobjeglo na ravni vrh tornja. Medvjed nije htio odustati od svoje lovine pa je dok se pokušao popeti na vrh pandžama izdubio duboke ureze. Kad se na posljetku uspio popeti na vrh, djevojke su skočile na nižu stijenu koja se vinula u nebo i tako ih spasila od medvjeda.

 

 

Druga legenda govori da je vrh ime dobio jer je na njemu bubnjapo zli demon, čime je uzrokovao grmljavinu i strašio sve koji su ga čuli. U nedavnijoj prošlosti Vražji toranj iskorišten je kao sletište za izvanzemaljce u filmu Bliski susreti treće vrste.

Vražji toranj nastao je prije otprilike 50 milijuna godina. Tada je Wyoming bio pod morem, a slojevi taložnih stijena poput pješćenjaka, vapnenaca, škriljca i sadre taložili su se na dnu. Istodobno je tlak iz Zemljine unutrašnjosti natjerao magmu u te nataložene slojeve. Magma se počela hladiti i kristalizirati, pritom se stezala i pucala pa je oblikovala mnogokutne stupove nalik onima na Divovoj stazi u sjevernoj Irskoj. Sličan proces često vidimo u presušenim potocima i jezerima gdje voda ispari iz tla pa oblikuje malene mnogokutne tanjuriće od blata s rubovima malo svinutim prema gore.

Vulkanske magmatske stijene bile su mnogo tvrđe od okolnih taloženih stijena pa su tijekom milijuna godina, kad se morsko dno podiglo i postalo suho tlo, sile erozije počele nagrizati taložne stijene pa je preostao samo golemi i uspravni komad vulkanske stijene. Kasnije je u pukotine između stupova ulazila voda koja se zbog temperaturnih promjena stezala i širila pa su se neki stupovi zbog njezina djelovanja odvojili od glavne stijene. Odlomljeni stupovi i dalje su u podnožju tornja i oblikuju plazine.

Kako se taj negativni utjecaj vremenskih prilika nastavlja, sasvim je izvjesno da će se Vražji toranj na posljetku urušiti, no to će se dogoditi tek za nekoliko milijuna godina.

 

Zanimljivosti:

Osnovica Vražjeg tornja promjera je 305 metara.

Od osnovice se toranj uspinje do visine od 264 metra.

Vrh se nalazi 396 metara iznad rijeke Belle Fourche.

Za vedra dana stijena se vidi s udaljenosti od 160 km.