Poljubi me ispod drva trešnje

Trešnja je najpoštovanije drvo u Japanu. Trešnjin cvijet (Sakura) jedan je od najvažnijih simbola japanske kulture  i kulturne tradicije. Cvijetu trešnje posvećeno je mnogo pjesama, književnih djela, slika i legendi te se ono vrlo često upotrebljava i kao motiv na raznim predmetima, na kimonima, lepezama, odjeći, priboru i posudama  za jelo.

Uz to, cvijet trešnje je i simbol duha samuraja. Samuraj­ski mačevi vrlo često su oslikani cvje­tovima trešnje. Za samuraja cvijet trešnje predstavlja život koji može biti prekinut na samom vrhuncu, kao što vjetar raznosi latice trešnje u punom cvatu. 

Trešnjin cvijet se u Japanu na poseban način veliča, slavi i obožava kao niti jedan drugi cvijet na svijetu. Za japance je on simbol savršenstva i vrhunac ljepote ali i simbol smrti, hrabrosti i tuge.

Cvjetanje trešnje u Japanu počinje sredinom ili krajem ožujka te označava jedno od vrhunaca japanskog kalendara i dolazak proljeća.

Gotovo polovicu svih stabala u japanskim gradovima čine stabla trešnje, a prema procjenama, u Japanu ih ima više od milijun, sa preko dvjestotinjak vrsta.

Kada počne vrijeme cvatnje trešnje, u Japanu započinju svojevrsni blagdani, festivali te se posjećuju vrtovi i izražava se divljenje tom stablu i romantičnim ružičastim i bijelim oblacima koje ono svojim bogatim, bajkovitim krošnjama stvara. U to vrijeme cvatnja trešnje najvažnija je tema razgovora. Hanami je običaj promatranja i uživanja u cvijetu trešnje, a na­stao je početkom VIII. stoljeća. 

U to vrijeme obitelji provode dan ispod rascvjetale krošnje, vjerujući da će im to donijeti sreću i uspjeh, a večer provode ispod rascvjetanih krošnji paleći papirnate lampione.

Dan koji mladenci provedu ispod stabla trešnje smatra se garancijom da će im brak biti uspješan i dugotrajan. Također, mladenci na taj dan piju i čaj od trešnjina cvijeta jer cvijet trešnje se smatra simbolom sreće, ljepote, buđenja i čistoće.