Lijepe i krhke, grabežljive i ubojite

Meduze su dobile ime po priči iz grčke mitologije o Meduzi, jednoj od tri Gorgone krilate sestre-aveti, kćerke Forkisove. Meduza je bila vrlo lijepa, dok se nije zamjerila božici Ateni koja je njenu do tada prekrasnu kosu pretvorila u zmije otrovnice.

Većina meduza nastanjuje oceanska prostranstva Zemlje, gdje su se razvile u čudesnom spektru oblika i veličina. Iako se ubrajaju među najjednostavnije građena stvorenja, meduze su uspješno odoljele evoluciji te plutaju morskim prostranstvima već više od 650 milijuna godina.

Meduze su u stanju podnijeti velik raspon temperature i slanosti, te nastanjuju sva svjetska mora. Tako ih ima u hladnim sjevernim i umjerenim morima, no nabrojnije su ipak u tropskim morima. Većina ih obitava u plitkim priobalnim vodama, a nekoliko vrsta živi i na dubinama većim od 3000 metara.

Želatinozna tijela meduza uglavnom su prozirna odnosno staklasto bijela, ali i boje poput svjetloplave, žućkaste, narančaste, ružičaste ili pak tamnoplave i ostalo. U pravilu su meduze otvorenog mora prozirne, dok su one koje obitavaju u obalnim vodama živih boja. Mnoge vrste meduza mogu svijetliti, a njihov životni vijek u prosjeku iznosi 3 do 6 mjeseci.

Tijelo meduze izgleda poput zvona, ili rjeđe - diska. Vrlo je jednostavno zrakasto simetrične građe. Usta meduze smještena su u sredini donje, udubljene strane. Meduze su grabežljivci koji su svojim lovkama oboružanim žarnicama u stanju uhvatiti, uspješno savldati i pojesti, ne samo mali plijen, već i onaj dosta veći od njih samih. Hrane se planktonskim račićima, a mogu jesti i ribe, pa čak i druge meduze. Ono što je posebno zanimljivo jest činjenica da je više od 95% tijela meduze- voda.

Većina meduza imaju duge lovke koje su "opremljene" žarnim stanicama. One se koriste za lov, ali i za obranu. Žarne stanice luče otrovni sadržaj. Iz tog razloga, većina ljudi umire od otrova meduze nego primjerice od napada velike psine. Smrtonosne meduze, poput morske ose, smrtonosno djeluju u svega tri minute i u Australiji od njih godišnje umre i do 60 osoba.

Nakon susreta s meduzom, treba po mogućnosti sačuvati mir i pažljivo otresti životinju te izaći iz vode. Vrlo je važno mjesto uboda odmah dobro isprati morskom vodom, kako bi se odstranile preostale žarnice. U tu se svrhu preporučuje korištenje običnog octa. Treba ga doliti na pogođeno mjesto i ostaviti da djelovati. Ako nema pri ruci octa, može poslužiti urin ili limunov sok. U svakom slučaju, nikako ne koristiti slatku vodu ili alkohol.

 

Zanimljivost:

Posljednih desetak godina ribari uz japansku obalu, kineskih i koreanskih voda muku muče sa 'Nomura meduzama'. Nomura meduze mogu težiti i više od 200 kilograma i biti veće od dva metra. Ove životinje uništavaju lokalnu ribarsku industriju ubijajući ribu ulovljenu u mreže. Smatra se da je globano zatopljenje jedno od uzroka njihove sve češće pojave.

 

Izvor: Drvo znanja