Simbol svoje domovine

Crveni klokan najveći je živući tobolčar i najprepoznatljiviji simbol svoje domovine, Australije. Iako mu je prijetilo izumiranje, danas je uobičajena pojava u unutrašnjosti zemlje.

Zbog njihova nevjerojatnog izgleda, klokane je nemoguće zamijeniti s nekom drugom životinjom. Svi imaju duge, jake, vrlo mišićave stražnje noge i izrazito kratke i tanke prednje noge, a koje završavaju jednako tako malenim šapama. Njihov snažan, dug, mišićav rep nosi težinu cijeloga tijela kad životinja miruje te bez njega, koji djeluje kao potporanja, ne bi mogli biti stabilni dok miruju. U kretanju, odnosno, skakanju, pomoću repa određuje smjer kretanja.

Mužjaci mogu biti i dvostruko veći od ženki i premda im visina zajedno s glavom rijetko premašuje 1,7 m, kada zauzmu obrambeni stav i usprave se na stražnje noge, mogu biti viši i od 2 metra.

Omiljeno stanište klokana je pretežito suha travnasta nizina ili savana, a aktivni su pretežito noću, iako za hladnijeg vremena ponekad putuju i danju. Klokan ima izrazito dobro razvijen sluh te ukoliko se prestraši, može skočiti udalj i do desetak metara te postići brzinu preko 50km/h.

Klokani se mogu pariti tijekom cijele godine ali najčešće to čine samo kada su uvjeti za to dobri, odnosno, kada hrane ima u izobilju. Nakon graviditeta od otprilike 33 dana, sićušni mladunac klokana zvan i 'joey', koji teži samo 0,75 g uzvere se kroz porođajni kanal do majčinog tobolca i prihvati se ustima za sisu. Iako izgleda poput embrija, ima velik jezik za sisanje, razvijene nosnice i dobro razvijene prednje noge i prste pomoću kojih se hvata za majčino krzno i tako je potiče na proizvodnju mlijeka. 

Obično samo jedan mladunac dolazi na svijet. Vrlo rijetko blizanci. Joey u tobolcu provede tri mjeseca, dok ne počne izgledati poput malog klokana.
Idućih pet mjeseci iskače iz tobolca i vraća se u njega da bi ga zauvijek napustio u dobi od osam mjeseci. 

 

 

Zanimljivosti:

- odrasla ženka je više od 30 000 puta veća od novorođenog mladunca
- mladunac klokana naziva se 'joey' i teži samo 0,75 g
- borba mužjaka često podsjeća na boks. Najčešće se usprave na stražnjim nogama te se potom zakače     prednjim nogama, pokušavajući stražnjim nogama ritnuti jedan drugoga, s namjerom izbacivanja ravnoteže

 

Izvor: Drvo znanja