Camargue

To prostrano obalno močvarno područje jedno je od najvažnijih svoje vrste u Europi. Kad su rimska i grčka civilizacija bile na vrhuncu, obala Sredozemlja bila je puna mozaičnih močvarnih područja, uvelike nedirnutih sve do 19.st. Tada je radi stvaranja poljoprivrednih površina počelo isušivanje brojnih močvarnih područja, ujedno da se unište mjesta razmnožavanja komaraca.

Nakon toga preostalo je malo močvarnih područja no Camargue je manje više ostao nedirnut, premda je djelovanje ljudi, primjerice izgradnja solana izmijenilo krajolik.

Camargue je mješavina plaža, pješčanih dina, trske, boćatih jezera, riječnih šuma i pašnjaka te velikih solana. Taj skup različitih staništa, zajedno s povoljnim zemljopisnim položajem čine ga važnom postajom brojnih ptica selica. Svake godine ovdje na svom putu zastanu milijuni patki, guski i rodarica iz udaljenih krajeva poput Sibira i sjeverne Europe. Neke od tih ptica samo su u prolazu dok druge, privučene prikaldnim odmorištima i hranom, ovdje se gnijezde i pare. Patke većinu dana u razmjernoj sigurnosti provedu na nekom od brojnih boćatih jezera, a rano ujutro ili kasno podvečer na hranjenje lete do obližnjih močvara.

Većina močvara je u privatnim rukama, a lov na divlje ptice je dopušten. Zbog toga je u proteklih deset godina broj ptica koje ovdje zimuju smanjen za polovicu!

Neobični uvjeti vrlo velike slanosti nastale zbog solišta to područje čine iznimno pogodnim staništem slanišnih škrgonožaca ili artemija, važnog izvora hrane za neke vrste ptica, osobito za ružičastog ili kraljevskog plamenca. Te su krasne ptice simbol uspješnog upravljanja s Camargueom jer od 1944. broj kraljevskih plamenaca raste.

Važan čimbenik tog uspjeha je postojanje gnijezdilišta te blizina bogatih hranilišta.

Područje Camargue također je poznato po uzgoju crnih goveda, a osobito zbog lutajućih krda poludivljih bijelih konja za koje se smatra da su izravni potomci primitivnih konja.

 

 

Zanimljivosti:

Močvara Camargue nalazi se na ušću Rhone, u Zaljevu Saintes-Maries na jugu Francuske.

Proteže se na području od 1 466 četvornih kilometara.

Tu je zabilježeno više od 300 vrsta ptica selica. Među vrstama koje se ovdje gnijezde je i pješčarka, koju ne nalazimo nigdje drugdje u Francuskoj.

Jedan od najlakših načina dobivanja soli, povijesno važne trgovačke robe je isušivanje morske vode nakon čega preostane sol i druge tvari. U solanama Camarguea morska voda se crpkma dovodi do plitkih jezera i solišta gdje postupno postaje sve slanija, sve dok ne dođe do posljednjeg bazena gdje se isuši i preostane samo kristalizirana sol. Potpuna predvidljivost tog umjetnog procesa jamči prikaldne uvjete za odmorišta, hranilišta i gnijezdilište ptica. Upravo su solane Camarguea omogućile da tu obitava kraljevski plamenac i brojne druge ptičje vrste.