Zvjezdano more

Dok se nije otkrio pravi uzrok svjetlucanju mora, mislilo se da svijetleće iskrice u moru nastaju uslijed plina koji se diže iz dubine mora. Neki su čak smatrali i da more iskazuje sunčevu svjetlost koju je tokom dana upilo, a bilo je i onih koji su smatrali da 'iskrenje mora' nastaje uslijed trenja čestica soli. Ništa od navedenog nije točno jer u pitanju je bioluminiscencija, pojava koja nastaje kada živi organizam emitira vidljivo svjetlo.

Rezultat je to kemijske reakcije u kojoj se molekula luciferina oksidira (reagira s kisikom) u oksiluciferin pri čemu  se oslobađa svjetlost, a brzinu reakcije određuje prisutnost enzima luciferaze.

Životinje u moru uglavnom stvaraju svjetlost plavo zelene ili zelene boje jer svjetlost tih valnih duljina najdalje putuje kroz morsku vodu.

Bioluminiscentni planktoni, odnosno mikroorganizmi koji reagiraju u dodiru s kisikom zaslužni su za predivni noćni sjaj mora. Za ovu impresivnu pojavu zaslužni su i valovi koji ih nanose na plažu jer tako dolaze u dodir s kisikom i sjaje. 

 

 

Zanimljivost:

Kada se Kolumbo približavao obali Sjeverne Amerike, zamijetio  je "svijeće koje se miču u moru". Neki biolozi smatraju da je Kolumbo svjedočio masovnom ritualu parenja bioluminiscentnog bermudskog mnogočetinaša vrste Odontosyllis enopla.  Tijekom ljetnih noći, ženke izvode „svjetlosni ples" da bi privukle mužjaka -  plivaju u krugovima ispuštajući pritom zelenu luminiscentnu tvar. Kad mužjak stiže do centra kruga koji ženka opisuje plesom, ispušta spermu i pritom proizvede jak bljesak, a ona ispušta svjetleća jaja. Nakon parenja, vraćaju se na morsko dno, gdje i inače žive.

Možda najfascinantniji dio ovog rituala je njegova preciznost - uvijek počinje druge i traje do pete noći nakon punog mjeseca, 51-63 minute nakon zalaska sunca, s vrhuncem u trećoj noći.

 

Inspirirano: biologija.com.hr