Samo su jedne igre...

Među najpoznatijim sportskim natjecanjima svakako su Olimpijske igre. Ime su dobile po gradu Olimpu u kojemu su ih Grci u starome vrijeku održavali. No stare grčke Olimpijske igre nisu bile samo sportsko natjecanje već i umjetničko, jer su se na Olimpijadama natjecali i glazbenici i pjesnici. Kao i sve ostale grčke igre, bile su neka vrsta religijskog festivala.

Olimpijske igre bile su posvećene vrhovnom grčkom bogu Zeusu.

Iako prvom godinom održavanja Olimpijskih igara smatramo 776. god. pr.Kr., one su se sigurno održavale barem pet stotina godina prije toga. Legenda kaže da ih je započeo Heraklo. Znamo da je 776. godine pr. Kr., pobjednik u trčanju bio kuhar iz Elisa, Coroebos, te se zbog postojanja prvog podatka o pobjedniku ova godina uzima kao prva godina održavanja igara.

Igre su se održavale svake četvrte godine u kolovozu i rujnu, a kako su Grcima te igre bile vremenska mjera, razmak od četiri godine zvao se 'olimpija'.

Iako je još 776. god.pr.Kr. jedina sportska disciplina bilo trčanje, ostale su bile dodavane u nadolazećem vremenu: diaulos, što bi danas približno odgovaralo trci na 400m, dolichos, nešto između današnjih 1500 m i 5000 m, pentatlon se sastojao između od skoka udalj, bacanja koplja, bacanja diska, hrvanja i utrke. Disciplina je bio i boks i utrka kolima. Udaranje rukama i nogama bilo je dopušteno u natjecanjima, a zabranjeno je bilo udaranje bilo kojim prstom u protivnikovo oko. Natjecati se mogao svaki slobodni Grk, bilo iz matičnih polisa, bilo iz kolonije. Natjecatelji su bili amateri, a pobjednik je dobio vijenac od divlje masline,. U svom polisu uživao je neograničene povlastice. Žene nisu smjele nastupati. Za vrijeme trajanja Olimpijskih igara svaki sukob, pa i ratni između dva polisa morao je biti prekinut i mogao se nastaviti tek nakon završetka igara.

Zadnje Olimpijske igre u antičko vrijeme održane su 393. godine. Igre su polako gubile važnost tijekomRimske vladavine nad Grčkom iako su i tada imale veliki ugled i značaj. Priča se čak da je sam Rimski car Tiberije maštao o naslovu i časti Olimpijskog pobjednika a i car Neron je rado posjećivao olimpijska borilišta. Međutim s jačanjem kršćanstva, Olimpijske igre su sve više smatrane slavljenjem poganskih božanstava i ostacima poganskih rituala, pa je konačno 393.godine Rimski car Teodozije ukinuo Olimpijske igre, zaključujući tako gotovo 12-stoljetnu povijest ovog veličanstvenog športskog događanja.

Grčku filozofiju života po kojoj se mora kombinirati balanas tijela, uma i volje zastupao je i francuski barun Pierre de Coubertain, zahvaljujući kojemu su se ponovno počele održavati Olimpijske igre. Prve moderne Olimpijske igre održane su u Ateni 1896. godine.

Olimpijska zastava, bijelo polje na kojem je pet isprepletienih ringova u plavoj, žutoj, crnoj, crvenoj i zelenoj boji, nastala je 1914. godine, a dizajnirao ju je također de Coubertain.

Isprva se tvrdilo da ringovi simboliziraju pet kontineata, a danas ti šareni ringovi simboliziraju boje državniih zastava, jer barem jednu od olimpijskih boja ima svaka državna zastava.

Zimske Olimpijske igre prvi put su održane 1924. godine u Chamonixu u Francuskoj.

 

Zanimljivosti:

Pravi izvori o nastanku starovjekovnih Olimpijskih igara nisu sačuvani, ali kruže mnoge legende i predaje o njihovom nastanku. Jedna legenda govori da je Igre ustanovio sam Zeus kao proslavu svoje pobjede, u bitci za vrhovništvom, nad ocem Kronom. Druga kaže da je Heraklo, jednom pobijedio na nekoj utrci u Olimpiji pa je odlučio da se na taj spomen svake 4 godine održavaju takve utrke.

Olimpijske Igre dostižu svoj vrhunac tijekom 6. i 5. stoljeća prije Krista. Olimpijske su igre također imale velik vjerski značaj, održavane su u slavu vrhovnog boga Zeusa kojemu je podignut veličanstveni kip u Olimpiji.

Prve Olimpijske igre modernog doba održane su od 5. travnja do 14. travnja 1896. Iako je sudjelovalo samo 285 športaša (samo muškarci!) iz 13 država, a koji su se natjecali u 9 športova i 43 športske discipline, bilo je to najveće međunarodno športsko natjecanje ikada održano.

 

 

Izvor: Drvo znanja