Bajka pretvorena u stvarnost

Neuschwanstein je mašta pretvorena u stvarnost, zamak iz bajke nakićen girlandama balkona i tornjeva, visoko iznad cvijeća Bavarskih Alpa. Golem i zbiljski, zamak je djelo kazališnog scenografa Christiana Janka, a njegovu je izgradnju naručio bavarski kralj Ludvig II. (1845.-1886.) kao kulisu pred kojoj je mogao glumiti uloge iz njemačkih legendi.

Ludvig je odratsao u obližnjem dvorcu Hohenschwangau, srednjovjekovnoj utvrdi koju je obnovio njegov otac Maksimilijan II. Taj je dvorac Ludvig ukrasio zidnim slikama koje, uz ostalo, prikazuju legendu o Lohengrinu.

Čini se da se Ludvig poistovjetio s Lohengrinom, labuđim vitezom te je postao opsjednut njemačkom mitologijom. Izvedba opere Lohengrin, Richarda Wagnera 1861. oduševila ga je, a kad je 1864. s 18 godina naslijedio krunu, prva stvar koju je učinio bila je poziv Wagnera na audijenciju.

Sad kad je imao novac i kraljevsku moć, Ludvig je postao Wagnerov pokrovitelj, isplatio je njegove dugove i obećao da će mu u malenom gradu Bayeruthu načiniti kazalište i festival za čime je Wagner dugo žudio.

Wagner bi tamo njemačke legende oživio na golemoj pozornici i pred publikom uprizorio borbu dobra i zla. U međuvremenu će Ludvig izgraditi bajkoviti zamak vrijedan drevnih njemačkih vitezova. No takve zamisli u Njemačkoj potkraj 19.stoljeća nisu bile baš dobro prihvaćene.

Ludviga su prozvali Ludim kraljem i gledali na njega kao na osobu koja je izgubila dodir sa stvarnošću, premda su neki bili voljni reći da mu je um bistar.

Njegov ugled ekscentrika potvrđen je njegovom ljubavlju prema oblačenju u kostime i čudnim navikama – cijele je dane spavao i navodno se za gostinjskim stolom zabavljao s duhom Luja XIV.

Unutrašnjost zamka spoj je različitih arhitektonskih stilova, maursko-gotičko-barokna mješavina koja uključuje stalaktite, nevjerojatno bizantinski dekadentnu Prijestolnu dvoranu i golemu Dvoranu pjevača, jarko osvijetljenu i spremnu za Wagnerove izvedbe.

Ludvigova opčinjenost srednjovjekovnim nije ga spriječila da doda suvremenu tehniku pa zamak ima odličan sustav grijanja i kuhinju s toplom i hladnom vodom.

 

Zanimljivosti:

Ludwig je naslijedio krunu sa samo 18 godina, nakon što je njegov otac umro 1864. godine. Mladi kralj je uskoro odlučio da ostvari svoje dječačke snove – da izgradi neke od najljepših dvoraca koje je svijet ikada vidio. 

Kad obojica odavno budemo mrtvi, naše će djelo budućim generacijama još biti svijetao primjer”, jednom je Ludwig napisao svom prijatelju Richardu Wagneru.

Izgradnja Neuschwansteina (Novi labuđi kamen) trajala je 17 godina.

Petnaest je radnika utrošilo četiri i pol godine samo na rezbarenje kraljeva kreveta.

Godine 1886., samo tri mjeseca po useljenju u dvorac, kralj Ludvig II. proglašen je nesposobnim za vladanje te je nedugo nakon pronađen mrtav u Starnberškom jezeru.

Walt Disney je upravo u Neuschwansteinu pronašao inspiraciju za Trnoružicin dvorac.

 

 

Preuzeto iz knjige  "100 velikih svjetskih čuda"