Plutajuća šuma

Homebush Bay (zaljev Homebush) uvala je na južnoj obali rijeke Parramatta, zapadno od Sydneya, u državi New South Wales, u Australiji.

Nažalost, uvala je zagađena kemikalijama, što je dovelo do zabrane ribolova iz zdravstvenih razloga. Onečišćenje uključuje policikličke aromatske ugljikovodike, DDT i teške metale. S obzirom na to da je Zaljev onečišćen, postao je lukom starih brodova, a koji su plovili sredinom 20. stoljeća. Brodovi se ondje odvlače kako bi se rastavili te kako bi se izdvojili oni dijelovi koji se još mogu upotrijebiti.

U zaljevu Homebush stoga postoji mnogo brodova, ali nijedan nije toliko osebujan kao SS Ayrfield, široj javnosti poznat i kao "Plutajući šuma". Njegov zapušten trup danas pokriva bujna mangrova šuma (šume mangrova su inače šume stabala raznih vrsta mangrova, koje rastu u obalnim područjima. Dosjetnost ovakvog projekta je dvojaka, s obzirom na to da šume mangrova daju i određenu zaštitu od erozije obala, kao i to da razgranato korijenje mangrova kao i sedimenti koji se skupljaju između korijenja su životni prostor i za razvoj mnogobrojnih vrsta.)

 

SS Ayrfield  bio je rudarski brod izgrađen u Engleskoj 1911. godine,  a služio je za prijevoz ugljena. U vrijeme Drugog svjetskog rata koristio se u svrhu transporta do američkih vojnika u Tihom oceanu. 1972. godine poslan je u zaljev Homebush Bay ali nije postao tek običnom zapuštenom olupinom.

Naprotiv, njegov trup danas krasi gusta i bujna vegetacija na površini i predmetom je mnogih znatiželjnih pogleda.

Slažemo se, i nama se sviđa.

 

Inspirirano OddityCentral