Vrijeme je za kupanje

Jezerca i terase u Pamukkalama jedno su od prirodnih čuda, a smjestila su se otprilike 20 km sjeverno od Denizlija. Riječ Pamukkale znači „Pamučna utvrda“/“Dvorac od pamuka“, a legenda kaže da su ovdje Titani razvalačili svoj pamuk na sušenje.

U stvarnosti je riječ o ogromnoj i zaslijepljujuće bijeloj litici koja se obrušava 100m s vulkanskog platoa, iz kojeg voda šiklja i svakom smjeru. Vrući potoci mliječne vode, prepuni kalcij-karbonata i drugih minerala teku s platoa niz liticu tvoreći terase i bazene iz kojih se izlijevaju i usput prekrivajući minelarnim sedimentom sve što im se nađe na putu.

Nebesko plavi dvorac dug je oko 2.000, širok  oko 600 i visok oko 160 metara. Ima 17 izvora u kojima voda doseže temperaturu od 35 ° C do 100 ° C.

Tijekom stoljeća litica je počela nalikovati čvrstim i blještavim slapovima te velikim vodenim zavjesama naočigled smrznutim u zraku.

Pamukkale su povezane s ruševinama grada Hierapolisa. Drevni Grci i Rimljani vjerovali su da voda ima iscjeliteljska svojtsva i 190. g.pr.Kr. izgradili su grad Hieropolis. Riječ je o ogromnom kompleksu arkada, stupova, termi, hramova, crkvi i fascinantnog nekropolisa, a i kazalište je dobro očuvano, sa sjedalima za 15 000 ljudi. 

S obzirom na ljepotu ovog prirodnog čuda, činjenicu da svake sekunde oko 250 litara ljekovite vode bogate mineralima stvara nevjerojatne barijere i prekrasne bijele kaskadne lagune, nije čudno što Pamukkale uvijek ima rezervirano mjesto na listama obaveznih mjesta koja se za života moraju posjetiti.