Dan dobrovoljnih darivatelja krvi RH 2016.

25.10. obilježava se Dan dobrovoljnih darivatelja krvi u Republici Hrvatskoj. Taj datum obilježava spomen na prvu akciju darivanja krvi u Željezari Sisak, a koja je bila u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa 1953. godine.
 
S obzirom na to da stanovništvo Republike Hrvatske stari, što cijelokupno društvo dovodi do velikog problema jer s jedne strane imamo pojačanu potrebu za krvlju (češće operacije, starije stanovništvo), a s druge strane smanjuje se broj onih koji krv mogu darivati, iznimno je važno raditi na promociji darivanja krvi. Godišnje se izvrši na tisuće operacija, a iste ne bi mogle biti ostvarive da nema osiguranih dostatnih zaliha sigurne krvi.
 
Pozivamo Vas da svojom prisutnošću upriličite obilježavanje Dana dobrovoljnih darivatelja krvi RH, a koje će se održati u Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu, Petrova 3, u utorak, 25.10.2016., od 15h - 18h. Navratite s prijateljima, ali i ako ste u mogućnosti, s najmlađima. Naša maskota Crvenkapljica i ovoga će puta razveseliti najmlađe.
 

Od kolike su važnosti darivatelji krvi za cijelokupno društvo pokazala je i Svjetska zdravstvena organizacija proglasivši darivatelje krvi herojima,pozivajući se na izreku:  
„Tko spasi jedan život, kao da je spasio cijelo čovječanstvo!“

 

Darivatelji krvi uistinu jesu heroji. Spašavaju tuđe živote, nesebično darujući dio sebe.

Veselimo se Vašem dolasku. smiley
 

Rubrika: