Svjetski dan darivatelja krvi

14.06. diljem svijeta obilježava se Svjetski dan darivatelja krvi. Na taj dan želi se skrenuti pozornost na važnost darivanja krvi, u spašavanju ljudskih života, podignuti svijest u građana za njihove bolesne sugrađane, a to je ujedno i prilika da se zahvali svim darivateljima krvi na njihovoj plemenitosti, dobroti i hrabrosti.

Jer plemenitost darivatelja krvi utkana je u tisuće spašenih života.

S obzirom na loše demografske pokazatelje, potrebno je još više promovirati darivanje krvi i poticati ljude da se odluče na taj najplemenitiji čin, jer stanovništvo nam postaje sve starije (narušeno zdravlje, češće operacije), a svjedoci smo kako nam mnogi mladi, potencijalni darivatelji krvi, odlaze van zemlje.

A darivanje krvi je veoma važno. Jer krv nije moguće proizvesti na umjetan način, jedini izvor toga lijeka je čovjek - darivatelj krvi. Godišnje se obavi na tisuće operacija, tisuće je onih kojima su krvni pripravci potrebni za vrijeme liječenja, a bez osiguranih zaliha sigurne krvi zdravstveni sustav ne može se održati.

Obilježavanje Svjetskog dana darivatelja krvi, uz akciju darivanja krvi, održat će se 14.06.2018. u Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu, Petrova 3, u vremenu od 15.00 - 17.00 sati.

Pozivamo Vas da 14.06.2018., u vremenu od 15.00 - 17.00 sati dođete u Petrovu 3, da darujete krv, a ako ne možete dati krv, da dođete makar na druženje. Da svi zajedno obilježimo dan prekrasnih i plemenitih ljudi - darivatelja krvi  

Povedite bližnje i prijatelje, vidimo se 

Rubrika: