Suvremeni čovjek

Četvrta krvna grupa (AB) pojavila se znatno kasnije nego već postojeće krvne grupe. Ona je nastala prije oko tisuću godina kada su životni uvjeti na Zemlji bili slični suvremenim uvjetima. Ljudi su živjeli u gradovima. Stanovništvo se povećalo i počelo živjeti na užem prostoru, zbog čega su se otežali životni uvjeti. Sve je to dovelo do složenijeg biokemijskog sastava čovjekovog organizma. Zato je četvrta krvna grupa po svom sastavu najsloženija.

Ona je više prilagođena najraznovrsnijim i nepredvidivim životnim uvjetima suvremenog čovjeka ali to je istovremeno i najproturječnija krvna grupa.
Budući da evolucija čovjeka nije završena, moguće je da i ova krvna grupa za sada nije do kraja formirana.

Ona se manje od drugih krvnih grupa podređuje bilo čemu i još nije do kraja proučena tako da u mnogo čemu nije jasna. S jedne strane ova krvna grupa se prilagodila da može preživjeti u otežanim uvjetima,  a sdruge strane ona predodređuje veliku osjetljivost organizma. Na primjer, ljudi koji imaju četvrtu krvnu grupu mogu imati, češće nego drugi, probleme zbog nepravilne ishrane. Principi pravilne ishrane za njih su različiti. Ponekad su principi pravilne ishrane slični kao kod druge krvne grupe (A), ponekad sliče ishrani propisanoj za treću krvnu grupu (B), a ponekad nisu uopće slični onima koji vrijede za druge krvne grupe.

Ljudima koji imaju četvrtu krvnu grupu (AB), zbog osjetljivosti svog probavnog trakta, ne preporuča se teška i gruba hrana kao npr govedina i svinjetina. Organizam tih ljudi ne može izići na kraj s tim mesom, teško ga probavljuje i brzo ga odlaže u obliku masnoće te taako dolazi do zasićenja organizma nepotrebnim, neprobavljivim produktima. To se odnosi i na meso peradi. No to ne znači da se mesa treba odreći potpuno jer npr. pureće meso je korisno kao i ovčetina i zečetina. Međitom, čak i navedeno meso treba biti korišteno u ograničenim količinama.

Ljudima koji imaju četvrtu krvnu grupu (AB) korisni su proizvodi od soje, mliječni proizvodi i zeleno povrće. Ti prehrambeni proizvodi pospješuju čišćenje prganizma i smanjuju suvišnu težinu.

Osnova dijete mogu biti također kiseli mliječni proizvodi, povrće, voće i proizvodi dobiveni iz mora. Sve je to korisno ljudima s četvrtom krvnom grupom (AB). Povrće obavezno treba biti na jelovniku svaki dan i to najbolje nekoliko puta na dan. Dozvoljeno je gotovo svo povrće čak i ono koje se ne preporuča drugoj i trećoj krvnoj grupi, kao što su rajčice koje ne donose nikakvu štetu osobama koje imaju četvrtu krvnu grupu. Nepoželjni su samo: paprika u svim oblicima i rotkva jer mogu iritirati osjetljivi probavni trakt ljudi s četvrtom krvnom grupom (AB).

Sva mliječna hrana je korisna, osim neobranog mlijeka i maslaca koji trebaju biti izostavljeni iz jelovnika. Za te ljude su vrlo korisni kiseli mliječni proizvodi kao što su: jogurt, kefir i nemasno vrhnje. Jaja su korisnija nego za ljude s drugim krvnim grupama. No masnoća u ishrani treba biti što je moguće manje.

Od biljnih ulja prednost ima maslinovo ali i njega se ne treba koristiti više od jedne velike žlice dnevno.

Treba izostaviti sve vrste konzervi, suhog mesa i jako začinjena jela. Sve je to opasno za ljude s ovom krvnom grupom.

Organizam osoba s četvrtom krvnom grupom prihvaća žitarice vrlo dobro. Jela od pšeničnog brašna, krupe ili žitarica u zrnu ne preporučuju se samo onima koji žele smanjiti tjelesnu težinu. Treba izbjegavati samo heljdu i kukuruzm a to znači i kukuruzne pahuljice, kruh od kukuruza i druge proizvode koji sadrže tu žitaricu. Raženi i pšenični kruh se može upotrebljavati u istim omjerima. S orasima i sjemenkama treba se odnositi pažljivije – kikiriki je koristan jer jača imunološki sustav a orah, sjemenke suncokreta i tikve mogu loše utjecati na rad gušterače.

Voće koje sadrži C vitamin – kivi, limun, grejpfrut su potrebni kao zaštita od onkoloških bolesti. Treba se odreći naranči i nara jer oni nadražuju želudac.

Od napitaka sokovi osim što su korisni, oni su i potrebni svakodnevno (osim narančinog). Njih je poželjno piti i razrijeđene vodom da ne nadražuju nježnu sluznicu želuca. Čajevi od bilja su vrlo korisni za stimuliranje imunološkog sustava, naročito od šiška, bijelog gloga i kamilice kao i zeleni čaj. Dozvoljava se kava, a ccrni čaj je bolje ne koristiti.

U principu, izbor prehrambenih proizvoda za ljude koji imaju ovu krvnu grupu je dosta velik, čak i veći nego za ljude s drugim krvnim grupama.

U procesu evolucije četvrta krvna grupa je naslijedila i osobine prethodnih grupa i stvorila nove, i prilagodila se najrazličitijm uvjetima života i najrazličitijoj hrani.

Za ljude s četvrtom krvnom grupom kao i za ljude s drugim krvnim grupama, svi se prehrambeni proizvodi mogu svrstati u tri kategorije.

1. ) Vrlo korisni prehrambeni proizvodi za četvrtu krvnu grupu:

ovčetina, zečetina, puretina, ribe iz obitelji lososa, jedetra, skuša, bakalarm štuka, domaći sir, jogurt, kozje mlijeko, kefir, maslinovo ulje, zobena krupa, zobene pahuljice, riža, raženi kruh, dvopek, patliđani, brokula, krastavci, peršin, cikla, celer, cvjetača,  češnjak, ananas, smokve, grožđe, kivi, grejpfrut, višnje, jarebina, ogrozd, limun, šljive, zeleni čaj, kava bez kofeina..

2. ) Neutralni prehrambeni proizvodi za četvrtu krvnu grupu (AB) su:

riblja ikra, lignje, riba snetac, šaran, svježa haringa, topljeni sir, sir od vrhnja, suhi sirevi Gouda, Chedder, Edam, Emmentaler, Švicarski sir, kokošja jaja, oraščići cedra, pistaći, bademi, bijeli grah, grašak, mahune, leća, ječam, pšenične mekinje, pšenično brašno, svježi kupus, bijela repa, mladi luk, krumpir, koraba, korijandar, zelene masline, mrkva, rajčice, tikva, hren, tikvice, špinat, marelice, lubenica, mandarine, brusnica, breskve, datule, borovnica, jabuke, cimet, med, kopar, kim, čokolada, senf, majoneza, šumske jagode..

3. ) Prehrambeni proizvodi koji se ne preporučuju za četvrtu krvnu grupu:

bekon, govedina, guščetina, piletina, pačetina, šunka, teletina, svinjetina, srce, srdelice, list, rakovi, morski i riječni, soljena i marinirana haringa, ugor, suncokretovo ulje, sjemenke suncokreta, neobrano mlijeko, heljda, kukuruz, kukuruzne pahuljice, paprika, avokado, crne masline, rotkva, naranče, banane, nar, mango, kokosovi orasi, rabarbara, hurma, kečap..

 

 

Preuzeto iz knjige Dr. Natalije Bogdanove "Krvne grupe i ishrana"