Krv za izvoz

Perftoran ili „plava krv“, preparat koji se pojavio na tržištu prije samo nekoliko godina, iako su ga sovjetski znanstvenici, pod rukovodstvom Feliksa Belojarceva, otkrili još krajem 1970-ih, iznimno je efikasna zamjena za krv koja se proizvodi u Rusiji. On se danas izvozi u zemlje Europske unije, Kinu, Indiju i Latinsku Ameriku.

Odgovara svakoj krvnoj grupi i ne prenosi bolesti. Uz to, za razliku od krvi davatelja, ovaj preparat se može 5 puta zamrzavati i odmrzavati, a rok trajanja mu je do dvije godine, dok se koncentrirani eritrociti mogu koristiti samo mjesec i pol dana.

Perftoran je ponovno postao aktualan prije desetak godina, kada je američka kompanija Alliance Pharmaceutical, koja se bavi sličnim projektom, nakon vlastite ekspertize ovog lijeka skrenula pozornost na kvalitetu ruskog preparata. Čim je Perftoran priznala jedna od najvećih međunarodnih kompanija, odmah se povećalo zanimanje za njega na globalnom tržištu. 

Međutim, dodaje se da je Perftoran vrlo skupa primjena preparata kao zamjene za krv u situacijama gdje bi došlo do gubitka velike količine krvi i gdje je potrebna hitna transfuzija.

Naime, samo prva transfuzija za jednog pacijenta košta oko 50 tisuća rubalja (preko 1 200 dolara). To znači da bi jedna ruska bolnica morala trošiti desetine milijuna rubalja (preko 240 tisuća dolara) mjesečno, s obzirom na prosječan broj transfuzija. Shodno ekonomskoj neprofitabilnosti, prije svega zbog visoke cijene, Perftoran svakako nije na prvom mjestu po popularnosti ali njegova proizvodnja se bez obzira na prethodno povećala na 53 milijuna i 200 tisuća pakiranja.

 

Izvor http://hr.rbth.com/science/2014/10/27/perftoran_krv_za_izvoz_30855