Plava krv za aristokraciju

Iako se na prvi pogled može činiti, s obzirom na pogled na naša zapešća, da u našim venama kola plava krv, znamo da to nije tako. Naša krv je crvene boje.

Izraz „sangre azul“ označavao se za pripadnike aristokratskih, odnosno, plemićkih porodica. Naime, tijekom povijesti, članovi starih kastiljanskih obitelji s ponosom su isticali kako njihovu krv nisu 'zagadili' Maori koju su tada vladali. Uz Maore, to se odnosilo i na miiješanost sa Arapima i drugim rasama. Razlog su vidjeli u svojoj svjetloj, aristokratskoj blijedoj puti, a na čijoj koži su uočljivije bile plave vene nego na tamnoputijim ljudima.

Označavajući tako čistoću i uzvišenost, ubrzo su taj izraz 'plava krv' počeli koristiti mnogi koji su se željeli  istaknuti. Bogatiji sloj društva, kraljevi, markizi, carevi, lordovi, grofovi i ostali.

No ipak, postoje neka bića koja zaista imaju plavu krv. Kao npr  hobotnica, lignja, jastog, sipa i neke vrste raka.

 

A jeste li znali da je kod ljudi moguća pojava zelene krvi?

To je rezultat rijetkog stanja „sulfhemoglobinemija“,  kada se sumpor veže uz molekule hemoglobina i tako stvara zelenu kemikaliju naziva sulfhemoglobin. Do zelene krvi moguće je doći primjerice zbog uzimanja određenih lijekova, npr. za migrenu.

Naravno, kada se prestane sa korištenjem lijekova, krv se vrati u 'staro', normalno stanje.