Lovac

"Prva krvna grupa - nula (0) je najstarija. Ona se na Zemlji pojavila prva, a imali su je naši najstariji preci - prvobitni lovci. Potomci drevnih lovaca, danas suvremeni ljudi koji imaju prvu krvnu grupu naslijedili su od svojih drevnih predaka najjači imunološki sustav, koji se na prvi poziv spreman baciti na bilo kojeg neprijatelja. U toj krvi uopće nam antigena, to je "najnepomirljivija" krv, koja se još nije uspjela sroditi s neprijateljskim bjelančevinama. Oni su naslijedili i sklonost prema mesu jer su se drevni lovci uglavnom hranili životinjskim bjelančevinama iz kojih su dobivali tvari potrebne organizmu.

Znači, prva krvna grupa je najstarija grupa na Zemlji pa se zato i naziva prvom prema vremenu svog postanka. Nije teško zaključiti da su se drevni lovci hranili prvenstveni mesom tj. onim proizvodom koji su dobili lovom. To naravno ne znači da se i suvremeni čovjek koji ima prvu krvnu grupu treba hraniti isključivo mesom, a drugo jelo niti ne pogledati. Međutim, hranjive tvari u meso najbolje odgovaraju biokemijskom sastavu prve krvne grupe. Upravo zahvaljujući tim tvarima krv prve grupe se obnavlja, baš kao i stanice i tkivo cijelog organizma. Može se reći da je hrana od mesa krajnje prijateljska za čovjeka koji ima prvu krvnu grupu. 

Važno je i to da ljudi koji imaju prvu krvnu grupu imaju obično i dosta otporan probavni trakt. On je dobro prilagođen probavljanju teške hrane kao što je mesi. Zato ljudi s prvom krvnom grupom mogu često jesti meso i mesne proizvode. Osim crvenog mesa (važno je imati mjeru), ljudi s prvom krvnom grupom trebali bi također jesti i ribu i perad. Morski proizvodi su naročito korisni jer pospješuju izmjenu tvari u organizmu i gubljenje suvišne tjelesne težine, Kid toga je važno da se kombiniraju jela od crvenog mesa, ribe i peradi s prilozima od povrća. To je važno zbog toga jer je dobro probavljanje mesa kod ljudi s prvom krvnom grupom vezano za povećanu kiselost želučanog soka. Dovoljna količina povrća upravo i je potrebna kako se ne bi povećala kiselost koja dovodi do čireva i gastritisa. No to ne znači da se može koristiti svo povrće.

Neko povrće može biti štetno za ljude s prvom krvnom grupom. Na primjer, organizam "Lovca" loše usvaja patlidžane jer se prilikom probavljanja stvaraju štetne tvari koje se zatim mogu odlagatu u zglobovima oštećujući ih. Štetno je i sve povrće koje pogoršava usvajanje joda u organizmu, kao što je npr kupus, cvjetača. Ljudi koji imaju prvu krvnu grupu često imaju smanjenu funkciju štitne žlijezde, a navedeni prehrambeni proizvodi pospješuju tu sklonost. 

Sve zeleno povrće je korisno, kao npr zelena salata, brokula, špinat, to povrće pospješuje grušanje krvi, što je za ljude s prvom krvnom grupom važno. Isto tako, treba znati da ljudi s prvom krvnom grupom loše podnose sve kisele i marinirane proizvode. Ti proizvodi nadražuju sluznicu želuca i loše se probavljaju, Zato se zbog povećane kiselosti želučanog soka poželjno odreći kiselog voća i voćnih sokova i prednost dati slatkom.

Dakle, crveno meso, riba i perad je osnova ishrane ljudi koji imaju prvu krvnu grupu ali sve to treba nadopunjavati povrćem u dovoljnim količinama.

Međutim s mliječnim proizvodima treba imati oprez. Čini se da bi organizam ljudi s prvom krvnom grupom koji dobro podnosi životinjske bjelančevine iz mesa također trebao dobro podnositi i životinjske bjelančevine koje su sadržane u mliječnim proizvodima. No to i nije baš tako. Stvar je u tome što su drevni lobvi ubijali životinje zbog njihovog mesa ali još nisu znali pripitomljavati i musti životinje. Prema tome, oni uopće nisu znali što je mlijeko. Njihova krv je to 'zapamtila' i čuva tu 'memoriju' do današnjih dana. Iz tog razloga današnja prva krvna grupa ne zna što je to mlijeko, kako da na njega reagira i što je najvažnije, kako da iz njega izvuče korisne tvari. Kada mlijeko i mliječni proizvodi dospiju u probavni trakt čovjeka s prvom krvnom grupom, organizam se 'ne snalazi', on ne zna što je to, da li je neprijateljska ili prijateljska supstanca. Reakcija organizma na mlijeko može biti potpuno nepredvidiva. Organizam može reagirati alergijom, poremećajem probave, težinom u želucu, općom slabošću....Ako nema takvih reakcija, onda se ponekad može koristiti malo mlijeka, nemasni jogurt ali se treba potpuno odreći masnih vrsta vrhnja, masnog svježeg sira i masnih vrsta tvrdih sireva. Bez svakog rizika se može koristiti sir koji ste sami napravili i ovčji sir, maslac u razumnim količinama te sojino mlijeko i sir, to je dobra alternativa. 

Isto tako nepredvidivo može reagirati organizam sa spomenutom krvnom grupom i na proizvode od pšeničnog brašna. Ni to nije iznanađujuće jer drevni lovci nisu uzgajali žitarice i njihova krv ih ne poznaje. Zato jela od žitarica i krupa od njih, ljudi koji imaju prvu krvnu grupu loše usvajaju i često, osim suvišnih kila, ništa drugo ne dobivaju. Od njih nema nikakve koristi, samo šteta. Osim toga, pšenica i kukuruz pogoršavaju izmjenu nekih tvari kod "Lovaca". Dovoljno je da se čovjek odrekne tih proizvoda i odmah može skinuti tjelesnu težinu. 

Od pića s prvom krvnom grupom, najviše odgovara mineralna voda i zeleni čaj. Kava je za njih štetna jer se od nje povećava kiselost želučanog soka. 

Tri su kategorije prehrambenih proizvoda za čovjeka koji ima krvnu grupu "0":

1.) Vrlo korisni prehrambeni proizvodi:

banana, govedina, teletina, jetra, srce, riba iz obitelji lososa, pastrva, skuša, bakalar, štuka, jesetra, maslinovo ulje, brokula, koraba, tikva, zelena salata, crvena dugačka paprika, peršin, češnjak, špinat, hren, smokve, šljive, sokovi ananasa i šljiva.

2.) Neutralni prehrambeni proizvodi:

zečetina, piletina, puretina, pačje meso, lignje, ribe list i snetac, morski i riječni rakovi, morski grgeč, ugor, kokošja jaja, domaći sir, ovčji sir, maslac, sojino mlijeko, oraščići cedra, bademi, orah, grašak, mladi luk, mahune, bob, heljda, ječam, raženo brašno, bijela repa, mrkva, krastavci, kopar, tikvice, marelice, grožde, kruške, dinje, maline, breskve, datule i jabuke.

3.) Prehrambeni proizvodi koji se ne preporučuju:

šunka, svinjetina, riblja ikra, marinirana i soljena haringa, kefir, jogurt, kravlje i kozje mlijeko, svi masni sirevi (Gauda, Edam, Chedder i drugi), topljeni sir, kukuruzno ulje, kikiriki, pistaći, grah, leća, zobena krupa, kukuruz i kukuruzne pahuljice, kruh i peciva od pšeničnog brašna, pšenične mekinje, pšenične klice, zobeno pecivo, krumpir, patlidžani, crne masline, kupus, cvjetača, biber, naranče, mandarine, šumske jagode.

 

Sada je najglavnije pitanje: kako to sve primijeniti u svakidašnjem životu? Ne treba svaki put prije sjedanja za stol gledati u tabelu korisnih i štetnih proizvoda. Još jednom ćemo poniit- neka Vas Vaš organizam savjetuje. Više mu vjerujte ali obratite pozornost kako se osjećate nakon jedenja određenih namirnica, To ćete najbolje utvrditi prema tome kako se osjećate poslije jela a naročito sljedeći dan. Ako osjećate težinu u želucu, u ustima imate neprijatan okus, laganu mučninu, to znači da Vaš obrok nije ni najmanje bilo koristan. Naš organizam dijelom zna što nam je korisno, a što štetno. Samo je potrebno usredotočiti se na reakcije svog organizma, na to kako se osjećamo i to je sve što nam treba da izaberemo pravilan način ishrane."

 

Preuzeto iz knjige Dr. Natalije Bogdanove "Krvne grupe i ishrana"