Aktivnosti udruge

Udruga darivatelja krvi postala je članicom International Federation of Blood Donor Organizations heart

 

Aktivnosti Udruge darivatelja krvi nesumnjivo su od općeg dobra i od posebnog interesa za sve građane grada Zagreba i Republike Hrvatske , i to sa područja socijalnog i humanitarnog značenja, a pogotovo zaštite zdravlja.

Godišnje se izvrši na tisuće operacija u Republici Hrvatskoj, a iste ne bi mogle biti ostvarive da nema osiguranih dostatnih zaliha sigurne krvi.

Posebno treba istaknuti alarmantne demografske pokazatelje, a koji nam govore kako stanovništvo Republike Hrvatske stari, što cjelokupno društvo dovodi do problema. S jedne strane imamo pojačanu potrebu za krvlju (češće operacije, starije stanovništvo), a s druge strane smanjuje se broj onih koji krv mogu dati.

Uz to, treba napomenuti i da je Hrvatska turistička zemlja, a rast broja dolazaka svake godine, kao i turistički podaci, dokaz su da popularnost Hrvatske raste.

 

Nastavno na alarmantnost prethodno navedenog, Udruga darivatelja krvi posebnu pažnju želi usmjeriti prema:

1. OSIGURAVANJE NOVIH GENERACIJA DARIVATELJA KRVI

Zbog sve starije dobi naših građana kojima je u medicinskim zahvatima potrebna krv, a samim time i zbog sve manjeg broja sposobnih građana za darivanje krvi, znamo da nas očekuju veliki izazovi pri postizanju postavljenih nam ciljeva, ali sigurni smo kako ćemo uspješno savladati sve prepreke, a sve u interesu potrebitih građana grada Zagreba i stanovnika Republike Hrvatske.

Prema strukturi udjela starijih osoba od 65 godina po županijama Hrvatske u ukupnom broju starijeg pučanstva (N = 758.633) na prvom mjestu Grad Zagreb (N = 136.770 ili 18,03%). (izvor: Zdravstveno-statistički ljetopis Grada Zagreba za 2014. godinu)

Uz to, u Gradu Zagrebu su u cijeloj Hrvatskoj najviše primjetni procesi starenja stanovništva. Od 2011. do 2012. godine broj stanovnika Grada Zagreba starijih od 65 godina povećao se za oko 3000.

Udio starijih osoba u sveukupnom stanovništvu Grada 2012. godine iznosio je 17,6% (taj udio 2011. godine iznosio je 17,3%, a 2001. 14,9%) (izvor: Socijalna slika Grada Zagreba 2012.)

U usporedbi s ostalim dijelovima Republike Hrvatske, udio starijih osoba bilježi blagi rast, veći nego u ostalim dijelovima države, istovremeno udio mlađeg stanovništva stagnira i bilježi manji pad od hrvatskog prosjeka (izvor: Socijalna slika Grada Zagreba 2012.)

 

2. EDUKATIVNA PREDAVANJA I EDUKATIVNE RADIONICE, PROGRAMI PRILAGODBE

Želimo održavati kontinuirana edukativna predavanja, kao i radionice jer upravo kao najčešći razlog ne darivanja krvi navodi se upravo slabo znanje o potrebama, samom darivanju krvi i strah od istog. Mišljenja smo da sve što se odnosi na darivanje krvi mora biti dobro obrazloženo i sve nedoumice i zablude moraju biti dobro pojašnjenje kako bi se eliminirao strah u ljudi, te ih se potaknulo na ovaj nadasve plemenit čin.

Vrtić:

 • posjet maskote “Crvenkapljice” zagrebačkim vrtićima
 • maskota bi razveselila djecu svojom pojavom i poigrala se sa njima u prostorijama vrtića

Rezultat:

 • djeci bi se crvena kap približila i pamtili bi ju kao nešto pozitivno i veselo, te tako stvorili pozitivan temelj i stav prema krvi

 

Srednja škola:

 • posjet maskote “Crvenkapljie” zagrebačkim srednjim školama
 • održana jednokratna predavanja u zadnjim razredima srednjih škola
 • predavanja bi bila održana kroz zanimljivu i tom uzrastu prilagođenu Power point prezentaciju

Rezultat:

 • podizanje razine svijesti kod srednjoškolaca za njihove bolesne sugrađane
 • informiranje i razjašnjavanje svih nejasnoća i zabluda kako bi se eliminirao strah  od darivanja  krvi
 • osiguranje novih generacija dobrovoljnih darivatelja krvi
 • promocija zdravog i odgovornog načina života (zdrava prehrana, odgovorno spolno ponašanje)

 

Fakultet:

 • posjet maskote “Crvenkapljice”  zagrebačkim fakultetima
 • održana jednokratna predavanja na zagrebačkim fakultetima
 • predavanja bi bila održana kroz zanimljivu i tom uzrastu prilagođenu Power point prezentaciju

Rezultat:

 • podizanje razine svijesti kod studenata za njihove bolesne sugrađane
 • informiranje i razjašnjavanje svih nejasnoća i zabluda kako bi se eliminirao strah  od darivanja krvi
 • poticanje na ostvarenje tog nadsve plemenitog čina
 • osiguranje novih generacija dobrovoljnih darivatelja krvi
 • promocija zdravog i odgovornog načina života (zdrava prehrana, odgovorno spolno ponašanje)

 

3. PROMOCIJA DARIVANJA KRVI

Smatramo kako je iznimno važno kontinuirano promovirati važnost darivanja krvi u spašavanju ljudskih života te da je to važno činiti osim u prostoru Udruge, Tomašićeva 12, i na javnim mjestima, ponajviše onima koja su frekventna (Trg bana Josipa Jelačića, Cvjetni trg, Kvaternikov trg, Jarun, Bundek i sl).

Promociju činimo kroz atraktivno osmišljene plakate, banere i letke, a koje dijelimo građanima. Također, promociju činimo kroz promotivne majice i suvenire, npr magnetiće srca, magnetiće kapljice krvi, ali i anti stress loptice.

 

4. PROMOCIJA ZDRAVOG I ODGOVORNOG NAČINA ŽIVOTA UZ PODRŠKU POWER POINT PREZENTACIJA

a) Odgovorno spolno ponašanje:

Prilikom svakog davanja krvi, darivatelj prolazi liječnički pregled i njegova krv se testira na AIDS, hepatitis i sifilis.

b) Zdrava i raznolika prehrana:

Kao što znamo, krv može darivati svaki čovjek dobrog općeg zdravstvenog stanja.

Prije svakog darivanja krvi obvezno se provjerava zdravstveno stanje darivatelja i količina željeza u njegovoj krvi. Krv se uzima samo kada je darivatelj zdrav i ima dovoljno željeza.

S obzirom na to da se darivatelji krvi često susreću sa terminom 'slabo željezo' važno je raditi na promociji raznolike, kvalitetne i zdrave prehrane. Željezo je ključni nutrijent koji utječe na količinu hemoglobina u krvi, a anemija zbog manjka željeza vrlo je česta u ljudskoj populaciji, osobito u žena reproduktivne dobi.

c) Briga o svom zdravlju:

Osobe koje mogu dati krvi moraju zadovoljiti i sljedeće uvjete:

 • Tjelesna težina: iznad 55 kg, proporcionalna visini, tjelesna temperatura: do 37°C, krvni tlak: sistolični 100 do 180 mm Hg, dijastolični 60 do 110 mm Hg, puls: 50 do 100 otkucaja u minuti.

Nastavno na prethodno, možemo zaključiti kako tjelesna aktivnost, zdravlje i kvaliteta života su blisko povezani. Dokazano je da svatko tko poveća tjelesnu aktivnost, čak i nakon dugih razdoblja neaktivnosti, poboljšava zdravstveno stanje vezano uz svoju životnu dob. Nikad nije kasno da bi se promjenile životne navike i usvojile nove, i to je jedan od prioriteta promocije Udruge.

 

5. PRUŽITI SVOJIM ČLANOVIMA MJESTO GDJE SE MOGU ODMORITI I DRUŽITI

Stres na poslu, kod kuće, napetost u odnosima, kao i zbog teških životnih situacija, rezultira općim nezadovoljstvom kod mnogih žena i muškaraca, stoga smo svojim članovima osigurali prostor u kojem se osjećaju mirno i u se rado vraćaju. 
Grad Zagreb prepoznao je od koliko su važnosti aktivnosti Udruge darivatelja krvi te nam je dodijeli gradski prostor na korištenje.
Prostor smo uredili sa posebno pažnje i raznovrsnih sadržaja. Od dječjeg kutka/igraonice jer nam je iznimno važno da djeca od ranih nogu stvaraju opušten i zdrav temelj prema darivanju krvi, da djeca i unuci naših članova se mogu bezbrižno i nesmetano igrati u pozitivnom i veselom prostoru Udruge, do biljarskog stola, pikada, stolnog nogometa. 

Prostor Udruge darivatelja krvi nalazi se u Tomašićevoj 12. Navratite!

 

6. ODRŽAVANJE DJEČJEG NOGOMETNOG TURNIRA NA JARUNU

sa ciljem promoviranja i educiranja javnosti o važnosti darivanja krvi. Isti bi bio popraćen od strane medija, kao i odazivom mnogih javnih osoba, a djeca bi imala mogućnost i zaigrati nogomet sa mnogim  proslavljenim nogometašima.

 

7. ORGANIZIRANJE KONCERTA SA POZNATIM PJEVAČIMA JEDNOM GODIŠNJE

sa ciljem promoviranja važnosti darivanja krvi.

 

8. PROJEKT 'ZAGREB – ‘GRAD HEROJA'

i sama Svjetska zdravstvena organizacija nazvala je darivatelje krvi herojima, pozivajući se na izreku: „Tko spasi jedan život, kao da je spasio cijelo čovječanstvo.“

Planiramo napraviti kratak video sa poznatim osobama, gdje bi oni pozivali javnost na darivanje krvi, a isti bi se prikazivao na televizijskim postajama.

 

9.  PLANIRANJE IZLETA I KRATKIH PUTOVANJA ČLANOVA UDRUGE DARIVATELJA KRVI

Nikako se ne smije zanemariti važnost socijalizacije i psihičke ravnoteže, a koji omogućavaju da se što bolje uživa u punoći života. Društveni život vrlo je važan u životu svakog čovjeka jer pomaže očuvanju osobnosti, daje osjećaj pripadnosti - povezanosti i vrijednosti. U svim se ljudima skriva potreba za druženjem, potreba za razgovorom, razumijevanjem mišljenja, potvrđivanjem vlastitih stavova i ideja, pomaganjem i širenjem dobra.

Njegovanje društvenih odnosa i kvalitetnih sadržaja unapređuje kvalitetu osobnog života jer dobri međuljudski odnosi pospješuju zdrav život i donose zadovoljstvo, a razgovor u društvu pokretač je pozitivnih misli i djela.

 

10. SURADNJA SA MEĐUNARODNIM SRODNIM I KROVNIM ORGANIZACIJAMA

Udurga darivatelja krvi iza sebe već ima ostvarene važne kontakte.

Članovi Udruge darivatelja krvi 10. lipnja 2017. godine su posjetili Londonski centar za darivanje krvi. Dočekao nas je i primio voditelj centra, Desmond Bland.
Uručili smo im prigodne poklone, obišli centar u Londonskoj Margaret Steet 26. Razmjenili smo iskustva, prošli proceduru prikupljanja krvi , uspostavili kontakte. I dakako... pozvali ih da nam uzvrate posjet u što skorijem terminu.
Također, saznali smo da je udio žena darivatelja u Velikoj Britaniji skoro 50% , što je višestruko više nego u Hrvatskoj.

Također, želimo istaknuti gospodina Jespera Villumsena, generalnog tajnika NDBDA (Nacionalna Danska Udruga Darivatelja Krvi), a koji je pohvalio rad i interese Udruge darivatelja krvi, te nam iskazao čast osobno nas pozvavši na konferenciju u Kopenhagen, te na Međunarodni forum mladih, u Milano. Nažalost, zbog ograničenih financijskih sredstava nismo se mogli odazvati pozivu, te tako predstavljati naš Grad i naše darivatelje krvi. NDBDA nalazi se u Taastrupu, Kopengahen, Danska.

Uz NDBDA, ostvarili smo vrijedne kontakte i sa gospodinom Sonu Singh, managerom ROTARY BLOOD BANK-e, a koji je iskazao želju za budućom suradnjom Udruge darivatelja krvi i Rotary Blood Banke. Rotary Blood Bank najveća je banka krvi, a nalazi se u New Delhi-u, u Indiji.

Pismenu potporu našem radu dala je i European Blood Alliance, a koja broji 25 krovnih organizacija Europske unije u domeni krvi, krvnih pripravaka i davalaštva krvi. Uredi European Blood Alliance nalaze se u Nizozemskoj, u Amsterdamu.

U kontaktu smo i sa IFBDO (International Federation of Blood Donor Organizations), a koji je osnovan 4.12.1955., u Luxembourgu i broji 75 zemlje svijeta.
Cilj nam je dovesti Republiku Hrvatsku na ovaj izniman popis. Duboko se nadamo kako ćemo to uspjeti ostvariti.

Uz izniman IFBDO, u kontaktu smo i sa European Society for Blood and Marrow Transplantation, izvršnim direktorom, gospodinom Andreu Gusi-em i Aleksandrom Babić. EBMT je posebno pohvalio rad Udruge darivatelja krvi i iskazao želju za budućom suradnjom.

Ubuduće svakako želimo sudjelovati na međunarodnim forumima, sastancima, okruglim stolovima, te tako predstavljati grad Zagreb, naše sugrađane, Domovinu i naše darivatelje krvi.

 

Želimo nastaviti Udrugu darivatelja krvi razvijati, ostvariti svoje planove i aktivnosti i nadamo se da ćete nam se u tome pridružiti, a kako bismo zajedničkim snagama promovirali važnost darivanja krvi, u spašavanju ljudskih života i povećali obitelj darivatelja krvi heart

 

 
Ostvarene projekte, djelovanja i aktivnosti pogledate ovdje
O Udruzi darivatelja krvi više pročitajte ovdje