O udruzi

Udruga darivatelja krvi postala je članicom International Federation of Blood Donor Organizations heart

 

Osnovni podatci o Udruzi darivatelja krvi prema Registru udruga:

Registarski broj: 21011146
OIB: 26869189308 
Datum osnutka: 04.07.2014.
Statut usklađen sa Zakonom o udrugama (NN 74/2014): DA
Osobe ovlaštene za zastupanje: predsjednik Udruge Tomislav Glušić i tajnik Udruge Damir Žlender
Kraj mandata osoba ovlaštenih za zastupanje: 30.05.2018.
Statut Udruge darivatelja krvi: skrolati, na dnu stranice 

 

Tko nas podržava ?

Važnost našeg djelovanja prepoznali su i službeno podržavaju:
Svjetska zdravstvena organizacija, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Rijeci, Hrvatska liječnička komora, Klinička bolnica "Sveti Duh",Klinička bolnica "Merkur", Klinička bolnica "Dubrava", Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu, Hrvatski Crveni Križ, Veleposlanstvo Republike Češke, Veleposlanstvo Slovačke Republike u RH, Veleposlanstvo Republike Poljske u RH, Veleposlanstvo Republike Koreje u RH, Veleposlanstvo Republike Slovenije u RH,  Hrvatski Caritas, Visia Croatica, The Danish Blood Donor Association, NZZJZ "Dr. Andrija Štampar", European Blood Alliance, Klinički bolnički centar Sestre milosrdnice..

Službene potpore gore navedenih institucija i tijela možete vidjeti ovdje 

 

Jesmo li za svoj rad do sada primili kakvu nagradu?

U prosincu 2015. godine primili smo Nagradu 'Medicina', jednu od najvećih nagrada Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
Nagrada „Medicina“ dodjeljuje se za humanost i etičnost u čast i slavu Medicine, Čovjeka i Humanosti, u znak zahvale u spašavanju ljudskih života.
Nagrada “Medicina” uručena nam je na svečanoj sjednici dana 17.12.2015. godine s početkom u 13:00 sati na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.
Slike s dodjele Nagrade Medicina, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagreba možete vidjeti
ovdje

 

Od kakvog interesa i značaja su aktivnosti Udruge darivatelja krvi za društvo?

Aktivnosti Udruge nesumnjivo su od općeg dobra i od posebnog interesa za sve građane grada Zagreba i RH, i to sa područja socijalnog i humanitarnog značenja, a pogotovo zaštite zdravlja.

Uz to, Udruga darivatelja krvi jedina je udruga na području grada Zagreba koja od samoga početka djelovanja svojim akcijama, te istupima u medijima više nego uspješno promovira ideju darivanja krvi, animira građane na taj plemeniti čin.

 

Koji je naš cilj?
 
Mnogo je ciljeva koje smo pred sebe stavili. Ali najvažniji naš cilj je učiniti Zagreb vodećim gradom u Europi i svijetu po broju dobrovoljnih darivatelja krvi, u ukupnom broju stanovništva, a koji će biti rezultat kontinuiranog osiguravanja novih generacija dobrovoljnih darivatelja krvi, podizanja razina svijesti građana za njihove bolesne sugrađane, kontinuirane edukacije, informiranja i promocije.
 

Kada smo osnovani i zašto?

Udruga darivatelja krvi osnovana je 04.07.2014. uz podršku Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu i Crvenog križa Zagreb, a u cilju promicanja i razvitka darivanja krvi, skrbi o darivateljima te zaštiti njihovih prava, kako na gradskoj, tako i na razini čitave Republike Hrvatske.

Također, važno je spomenuti iznimno loše demografske pokazatelje s kojima se Republika Hrvatska susreće, a važno je u području darivanja krvi.
 

Zašto su loši demografski pokazatelji važni i kako su povezani sa darivanjem krvi i uopće sa zdravstvenim sustavom?

Godišnje se izvrši na tisuće operacija u Republici Hrvatskoj, a iste ne bi mogle biti ostvarive da nema osiguranih dostatnih zaliha sigurne krvi.

Prikupljanje krvi od dobrovoljnih neplaćenih darivatelja krvi temelj je za osiguravanje dostatnih zaliha sigurne krvi i funkcioniranje zdravstvenog sustava.

Posebno treba napomenuti i da stanovništvo Republike Hrvatske stari, što cjelokupno društvo dovodi do problema.

S jedne strane imamo pojačanu potrebu za krvlju (češće operacije, bolesti, starije stanovništvo), a s druge strane smanjuje se broj onih koji krv mogu dati, pogodne osobe (mladi, zdravi ljudi) odlaze iz zemlje.

 

Zašto su turistički podatci važni?

Treba posebno napomenuti i da je Hrvatska turistička zemlja, a rast broja dolazaka svake godine, kao i turistički podaci, dokaz su da popularnost Hrvatske raste. Broj dolazaka stranih turista u 2014. godini iznosio je 11 622 961, a koji su ostvarili 66 milijuna noćenja.

Riječ je o sveukupnom porastu od 8% u dolascima i 6,5 % u noćenjima, u odnosu na isto razdoblje godina prije. Podsjećamo na česte javne apele ponajviše u ljetnim mjesecima, kada zbog turističke sezone, vrućina, većeg broja prometnih nesreća, a samim time i povećanog broja operacija, se nažalost susrećemo sa smanjenim zalihama krvi (u RH darivatelji krvi smiju biti samo hrvatski državljani).

Prema podacima Turističke zajednice grada Zagreba, glavni grad Hrvatske isto tako bilježi rast, točnije, 14% više gostiju nego prethodnih godina

Što činimo danas i što planiramo/želimo činiti sutra? Koje aktivnosti i djelovanja želimo provoditi?

Nastavno na alarmantnost prethodno navedenog, Udruga darivatelja krvi posebnu pažnju želi usmjeriti prema:

1. OSIGURAVANJE NOVIH GENERACIJA DARIVATELJA KRVI

Zbog sve starije dobi naših građana kojima je u medicinskim zahvatima potrebna krv, a samim time i zbog sve manjeg broja sposobnih građana za darivanje krvi, znamo da nas očekuju veliki izazovi pri postizanju postavljenih nam ciljeva, ali sigurni smo kako ćemo uspješno savladati sve prepreke, a sve u interesu potrebitih građana grada Zagreba i stanovnika Republike Hrvatske.

Prema strukturi udjela starijih osoba od 65 godina po županijama Hrvatske u ukupnom broju starijeg pučanstva (N = 758.633) na prvom mjestu Grad Zagreb (N = 136.770 ili 18,03%). (izvor: Zdravstveno-statistički ljetopis Grada Zagreba za 2014. godinu)

Uz to, u Gradu Zagrebu su u cijeloj Hrvatskoj najviše primjetni procesi starenja stanovništva. Od 2011. do 2012. godine broj stanovnika Grada Zagreba starijih od 65 godina povećao se za oko 3000.

Udio starijih osoba u sveukupnom stanovništvu Grada 2012. godine iznosio je 17,6% (taj udio 2011. godine iznosio je 17,3%, a 2001. 14,9%) (izvor: Socijalna slika Grada Zagreba 2012.)

U usporedbi s ostalim dijelovima Republike Hrvatske, udio starijih osoba bilježi blagi rast, veći nego u ostalim dijelovima države, istovremeno udio mlađeg stanovništva stagnira i bilježi manji pad od hrvatskog prosjeka (izvor: Socijalna slika Grada Zagreba 2012.)

 

2. EDUKATIVNA PREDAVANJA I EDUKATIVNE RADIONICE, PROGRAMI PRILAGODBE

Želimo održavati kontinuirana edukativna predavanja, kao i radionice jer upravo kao najčešći razlog ne darivanja krvi navodi se upravo slabo znanje o potrebama, samom darivanju krvi i strah od istog. Mišljenja smo da sve što se odnosi na darivanje krvi mora biti dobro obrazloženo i sve nedoumice i zablude moraju biti dobro pojašnjenje kako bi se eliminirao strah u ljudi, te ih se potaknulo na ovaj nadasve plemenit čin.

Vrtić:

 • posjet maskote “Crvenkapljice” zagrebačkim vrtićima
 • maskota bi razveselila djecu svojom pojavom i poigrala se sa njima u prostorijama vrtića

Rezultat:

 • djeci bi se crvena kap približila i pamtili bi ju kao nešto pozitivno i veselo, te tako stvorili pozitivan temelj i stav prema krvi

 

Srednja škola:

 • posjet maskote “Crvenkapljie” zagrebačkim srednjim školama
 • održana jednokratna predavanja u zadnjim razredima srednjih škola
 • predavanja bi bila održana kroz zanimljivu i tom uzrastu prilagođenu Power point prezentaciju

Rezultat:

 • podizanje razine svijesti kod srednjoškolaca za njihove bolesne sugrađane
 • informiranje i razjašnjavanje svih nejasnoća i zabluda kako bi se eliminirao strah  od darivanja  krvi
 • osiguranje novih generacija dobrovoljnih darivatelja krvi
 • promocija zdravog i odgovornog načina života (zdrava prehrana, odgovorno spolno ponašanje)

 

Fakultet:

 • posjet maskote “Crvenkapljice”  zagrebačkim fakultetima
 • održana jednokratna predavanja na zagrebačkim fakultetima
 • predavanja bi bila održana kroz zanimljivu i tom uzrastu prilagođenu Power point prezentaciju

Rezultat:

 • podizanje razine svijesti kod studenata za njihove bolesne sugrađane
 • informiranje i razjašnjavanje svih nejasnoća i zabluda kako bi se eliminirao strah  od darivanja krvi
 • poticanje na ostvarenje tog nadsve plemenitog čina
 • osiguranje novih generacija dobrovoljnih darivatelja krvi
 • promocija zdravog i odgovornog načina života (zdrava prehrana, odgovorno spolno ponašanje)

 

3. PROMOCIJA DARIVANJA KRVI

Smatramo kako je iznimno važno kontinuirano promovirati važnost darivanja krvi u spašavanju ljudskih života te da je to važno činiti osim u prostoru Udruge, Tomašićeva 12, i na javnim mjestima, ponajviše onima koja su frekventna (Trg bana Josipa Jelačića, Cvjetni trg, Kvaternikov trg, Jarun, Bundek i sl).

Promociju činimo kroz atraktivno osmišljene plakate, banere i letke, a koje dijelimo građanima. Također, promociju činimo kroz promotivne majice i suvenire, npr magnetiće srca, magnetiće kapljice krvi, ali i anti stress loptice.

 

4. PROMOCIJA ZDRAVOG I ODGOVORNOG NAČINA ŽIVOTA UZ PODRŠKU POWER POINT PREZENTACIJA

a) Odgovorno spolno ponašanje:

Prilikom svakog davanja krvi, darivatelj prolazi liječnički pregled i njegova krv se testira na AIDS, hepatitis i sifilis.

b) Zdrava i raznolika prehrana:

Kao što znamo, krv može darivati svaki čovjek dobrog općeg zdravstvenog stanja.

Prije svakog darivanja krvi obvezno se provjerava zdravstveno stanje darivatelja i količina željeza u njegovoj krvi. Krv se uzima samo kada je darivatelj zdrav i ima dovoljno željeza.

S obzirom na to da se darivatelji krvi često susreću sa terminom 'slabo željezo' važno je raditi na promociji raznolike, kvalitetne i zdrave prehrane. Željezo je ključni nutrijent koji utječe na količinu hemoglobina u krvi, a anemija zbog manjka željeza vrlo je česta u ljudskoj populaciji, osobito u žena reproduktivne dobi.

c) Briga o svom zdravlju:

Osobe koje mogu dati krvi moraju zadovoljiti i sljedeće uvjete:

 • Tjelesna težina: iznad 55 kg, proporcionalna visini, tjelesna temperatura: do 37°C, krvni tlak: sistolični 100 do 180 mm Hg, dijastolični 60 do 110 mm Hg, puls: 50 do 100 otkucaja u minuti.

Nastavno na prethodno, možemo zaključiti kako tjelesna aktivnost, zdravlje i kvaliteta života su blisko povezani. Dokazano je da svatko tko poveća tjelesnu aktivnost, čak i nakon dugih razdoblja neaktivnosti, poboljšava zdravstveno stanje vezano uz svoju životnu dob. Nikad nije kasno da bi se promjenile životne navike i usvojile nove, i to je jedan od prioriteta promocije Udruge.

 

5. PRUŽITI SVOJIM ČLANOVIMA MJESTO GDJE SE MOGU ODMORITI I DRUŽITI

Stres na poslu, kod kuće, napetost u odnosima, kao i zbog teških životnih situacija, rezultira općim nezadovoljstvom kod mnogih žena i muškaraca, stoga smo svojim članovima osigurali prostor u kojem se osjećaju mirno i u se rado vraćaju. 
Grad Zagreb prepoznao je od koliko su važnosti aktivnosti Udruge darivatelja krvi te nam je dodijeli gradski prostor na korištenje.
Prostor smo uredili sa posebno pažnje i raznovrsnih sadržaja. Od
dječjeg kutka/igraonice jer nam je iznimno važno da djeca od ranih nogu stvaraju opušten i zdrav temelj prema darivanju krvi, da djeca i unuci naših članova se mogu bezbrižno i nesmetano igrati u pozitivnom i veselom prostoru Udruge, do biljarskog stola, pikada, stolnog nogometa. 

Prostor Udruge darivatelja krvi nalazi se u Tomašićevoj 12. Navratite!

 

6. ODRŽAVANJE DJEČJEG NOGOMETNOG TURNIRA NA JARUNU

sa ciljem promoviranja i educiranja javnosti o važnosti darivanja krvi. Isti bi bio popraćen od strane medija, kao i odazivom mnogih javnih osoba, a djeca bi imala mogućnost i zaigrati nogomet sa mnogim  proslavljenim nogometašima.

 

7. ORGANIZIRANJE KONCERTA SA POZNATIM PJEVAČIMA JEDNOM GODIŠNJE

sa ciljem promoviranja važnosti darivanja krvi.

 

8. PROJEKT 'ZAGREB – ‘GRAD HEROJA'

i sama Svjetska zdravstvena organizacija nazvala je darivatelje krvi herojima, pozivajući se na izreku: „Tko spasi jedan život, kao da je spasio cijelo čovječanstvo.“

Planiramo napraviti kratak video sa poznatim osobama, gdje bi oni pozivali javnost na darivanje krvi, a isti bi se prikazivao na televizijskim postajama.

 

9.  PLANIRANJE IZLETA I KRATKIH PUTOVANJA ČLANOVA UDRUGE DARIVATELJA KRVI

Nikako se ne smije zanemariti važnost socijalizacije i psihičke ravnoteže, a koji omogućavaju da se što bolje uživa u punoći života. Društveni život vrlo je važan u životu svakog čovjeka jer pomaže očuvanju osobnosti, daje osjećaj pripadnosti - povezanosti i vrijednosti. U svim se ljudima skriva potreba za druženjem, potreba za razgovorom, razumijevanjem mišljenja, potvrđivanjem vlastitih stavova i ideja, pomaganjem i širenjem dobra.

Njegovanje društvenih odnosa i kvalitetnih sadržaja unapređuje kvalitetu osobnog života jer dobri međuljudski odnosi pospješuju zdrav život i donose zadovoljstvo, a razgovor u društvu pokretač je pozitivnih misli i djela.

 

10. SURADNJA SA MEĐUNARODNIM SRODNIM I KROVNIM ORGANIZACIJAMA

Udurga darivatelja krvi iza sebe već ima ostvarene važne kontakte.

Članovi Udruge darivatelja krvi 10. lipnja 2017. godine su posjetili Londonski centar za darivanje krvi. Dočekao nas je i primio voditelj centra, Desmond Bland.
Uručili smo im prigodne poklone, obišli centar u Londonskoj Margaret Steet 26. Razmjenili smo iskustva, prošli proceduru prikupljanja krvi , uspostavili kontakte. I dakako... pozvali ih da nam uzvrate posjet u što skorijem terminu.
Također, saznali smo da je udio žena darivatelja u Velikoj Britaniji skoro 50% , što je višestruko više nego u Hrvatskoj.

Također, želimo istaknuti gospodina Jespera Villumsena, generalnog tajnika NDBDA (Nacionalna Danska Udruga Darivatelja Krvi), a koji je pohvalio rad i interese Udruge darivatelja krvi, te nam iskazao čast osobno nas pozvavši na konferenciju u Kopenhagen, te na Međunarodni forum mladih, u Milano. Nažalost, zbog ograničenih financijskih sredstava nismo se mogli odazvati pozivu, te tako predstavljati naš Grad i naše darivatelje krvi. NDBDA nalazi se u Taastrupu, Kopengahen, Danska.

Uz NDBDA, ostvarili smo vrijedne kontakte i sa gospodinom Sonu Singh, managerom ROTARY BLOOD BANK-e, a koji je iskazao želju za budućom suradnjom Udruge darivatelja krvi i Rotary Blood Banke. Rotary Blood Bank najveća je banka krvi, a nalazi se u New Delhi-u, u Indiji.

Pismenu potporu našem radu dala je i European Blood Alliance, a koja broji 25 krovnih organizacija Europske unije u domeni krvi, krvnih pripravaka i davalaštva krvi. Uredi European Blood Alliance nalaze se u Nizozemskoj, u Amsterdamu.

U kontaktu smo i sa IFBDO (International Federation of Blood Donor Organizations), a koji je osnovan 4.12.1955., u Luxembourgu i broji 75 zemlje svijeta.
Cilj nam je dovesti Republiku Hrvatsku na ovaj izniman popis. Duboko se nadamo kako ćemo to uspjeti ostvariti.

Uz izniman IFBDO, u kontaktu smo i sa European Society for Blood and Marrow Transplantation, izvršnim direktorom, gospodinom Andreu Gusi-em i Aleksandrom Babić. EBMT je posebno pohvalio rad Udruge darivatelja krvi i iskazao želju za budućom suradnjom.

Ubuduće svakako želimo sudjelovati na međunarodnim forumima, sastancima, okruglim stolovima, te tako predstavljati grad Zagreb, naše sugrađane, Domovinu i naše darivatelje krvi.

 

Maskota Udruge darivatelja krvi, Crvenkapljica, a čiju izradu je financirao Gradski ured za zdravstvo:

 


 

Želimo nastaviti Udrugu darivatelja krvi razvijati, ostvariti svoje planove i aktivnosti i nadamo se da ćete nam se u tome pridružiti, a kako bismo zajedničkim snagama promovirali važnost darivanja krvi, u spašavanju ljudskih života i povećali obitelj darivatelja krvi heart

 

 

Udruga darivatelja krvi postala je članicom International Federation of Blood Donor Organizations heart

 

U nastavku Vam donosimo Statut Udruge darivatelja krvi:

Na temelju članka 13 Zakona o udrugama („Narodne novine“ br. 74/14),  skupština Udruge darivatelja krvi održana 18.09.2015.g. donijela je:

 

STATUT

UDRUGE DARIVATELJA KRVI

 

I

OSNOVNE ODREDBE

Članak 1.

Ovim Statutom reguliraju se odredbe o nazivu, sjedištu, o zastupanju, izgledu pečata; o ciljevima i područjima djelovanja sukladno ciljevima, djelatnostima kojima se ostvaruju ciljevi; o načinu osiguranja javnosti djelovanja udruge, o uvjetima i načinu učlanjivanja i prestanku članstva, pravima, obvezama i odgovornostima te stegovnoj odgovornosti  članova i načinu vođenja popisa članova,  tijelima udruge, njihovom sastavu i načinu sazivanja sjednica,  izboru, opozivu, ovlastima, načinu odlučivanja i trajanju mandata te načinu sazivanja skupštine u slučaju isteka mandata; izboru i opozivu likvidatora udruge; o imovini, načinu stjecanja i raspolaganja imovinom; o postupku s imovinom u slučaju prestanka postojanja udruge te o načinu rješavanja sporova i sukoba interesa unutar udruge te drugim pitanjima od značaja za udrugu.

Članak 2.

Naziv Udruge je : UDRUGA DARIVATELJA KRVI
Skraćeni naziv Udruge je UDDK
Sjedište Udruge je u Zagrebu. Odluku o adresi sjedišta donosi Skupština.

Članak 3.

Udruga darivatelja krvi je udruga registrirana pri Gradskom uredu za opću upravu. Udruga darivatelja krvi je neprofitna pravna osoba.

Članak 4.

Udruga ima pečat.
Pečat udruge je:  okruglog oblika promjera 3 cm. U sredini ima stiliziranu kap krvi kao simbol darivanja s upisanim tekstom uz rub koji glasi „Udruga darivatelja krvi“.

                                                                     

 

Članak 5.

Udrugu zastupaju Predsjednik i Tajnik. Skupština može ovlastiti i druge osobe za zastupanje udruge.

ll

CILJEVI, PODRUČJA DJELOVANJA SUKLADNO CILJEVIMA DJELATNOSTI UDRUGE

Članak 6.

Udruga je osnovana u cilju promicanja, razvitka i unapređenja darivanja krvi, poticanja istog, skrbi o darivateljima, reguliranje njihovih prava kod poslodavaca te pri zdravstvenoj zaštiti te pružanja pomoći svojim članovima.
Udruga sukladno ciljevima Udruge djeluje na području  socijalne djelatnosti i zaštite zdravlja.

Članak 7.

Djelatnosti udruge su:

-informiranje javnosti o radu, ciljevima i područjima djelovanja sukladno ciljevima djelatnosti
-okupljanje i organiziranje svih zainteresiranih za rad na promicanju ideje dobrovoljnog darivanja krvi
- jačanje suradnje sa Zavodom za transfuzijsku medicinu, Hrvatskim Crvenim križem te svim srodnim institucijama i udrugama u Hrvatskoj i izvan nje
-organiziranje akcija darivanja krvi te ostalih humanitarnih akcija
-organiziranje susreta darivatelja krvi na lokalnoj i državnoj razini
-razvijanje programa međunarodne suradnje te uključivanje u rad srodnih međunarodnih saveza udruga
-pružanje usluga prehrane (»toplog obroka«), napitaka i bezalkoholnih pića, bez namjere stjecanja dobiti, svoje članove u svojim poslovnim prostorijama i prostorima dok se obavlja djelatnost udruge
-pružanje materijalne i ine pomoći svojim članovima

Članak 8.

Djelovanje Udruge je javno. Javnost rada udruge ostvaruje se na načine utvrđene Statutom, poimence:

-pravodobnim izvješćivanjem članstva o radu Udruge, značajnim događajima, pisanim izvješćima, na službenim internetskim stranicama Udruge, na posebnim skupovima ili na neki drugi prikladan način
-putem medija

lll

ČLANSTVO U UDRUZI

Članak 9.

Članom Udruge može postati svaka fizička osoba i pravna osoba

Članovi mogu biti redovni i počasni.

Redovno članstvo se stječe dvojako:

1.Činom darivanja krvi na području Republike Hrvatske
2.Pravne i fizičke osobe koje nisu darivale krv ali pomažu, potiču ili podržavaju ideju darivanja krvi.

Počasno članstvo stječe se temeljem odluke izvršnih tijela udruge osobama zaslužnim za promicanje ideje darivanja krvi.

Članak 10.

Članom udruge postaje se upisom u popis članova Udruge koji vodi tajnik udruge.

Popis članova vodi se elektronski i obvezno sadrži podatke o osobnom imenu(nazivu) člana, OIB-u, datumu rođenja, datumu pristupanja udruzi, kategoriji članstva i datumu prestanka članstva u udruzi.
Popis članova uvijek je dostupan na uvid svim članovima i nadležnim tijelima na njihov zahtjev.

Članak 11.

Skupština udruge određuje iznos godišnje ili mjesečne članarine a članstvo vrijedi godinu dana od dana učlanjenja.

Članak 12.

Prava, obaveze i odgovornosti članova su:

-plaćanje članarine
-sudjelovanje u upravljanju poslovima Udruge
-čuvanje materijalnih dobara i izvršenje preuzetih obveza
-čuvanje i podizanje ugleda Udruge

                                                                

Članak 13.

Članstvo u udruzi prestaje:

-dragovoljnim istupanjem
-neplaćanjem članarine
-isključenjem

Član se briše iz Registra članova bez posebne odluke u slučaju neplaćanja članarine. Odluku o isključenju iz Udruge donosi Predsjednik Udruge zbog nepoštivanja odredbi Statuta, neplaćanja članarine, narušavanja ugleda Udruge ili ako je član radio protivno ciljevima i interesima Udruge. Isključeni član ima pravo žalbe na odluku o isključenju u roku od 15 dana od dana dostave odluke Skupštini udruge a ona ima dužnost riješiti žalbu u roku od 30 dana, računajući od dana dostave žalbe. Odluka Skupštine Udruge je konačna.

Članak 14.

Udruga se može udružiti u saveze udruga ili u srodne međunarodne saveze udruga. Odluku o udruživanju donosi Skupština Udruge.

IV

RJEŠAVANJE SPOROVA I SUKOBA INTERESA

Članak 15.

Član nadzornog odbora ne može biti član niti jednog drugog tijela upravljanja udrugom.

Za rješavanje sporova/sukoba interesa, Skupština imenuje arbitražno vijeće između članova udruge. Sastav, mandat i način odlučivanja vijeća uređuje se pravilnikom koji donosi Skupština. Odluka arbitražnog vijeća je konačna.

Ako se spor/sukob interesa odnosi na odluke tijela upravljanja udrugom temeljem kojih se podnosi zahtjev za upis promjena u registar udruga o čemu odlučuje nadležni ured, nezadovoljni član najprije se obraća udruzi da riješi spor. Po konačnosti odluke arbitražnog vijeća. Udruga podnosi nadležnom uredu zahtjev za upis promjena u registar udruga zajedno s odlukom arbitražnog vijeća.

V

TIJELA UDRUGE

Članak 16.

Tijela udruge su:

-Skupština
-Predsjednik
-Tajnik
-Nadzorni odbor

SKUPŠTINA

Članak 17.

Skupština je najviše tijelo upravljanja Udrugom. Sačinjavaju je svi poslovno sposobni redovni članovi Udruge, te predstavnik pravne osobe redovne članice Udruge kojeg imenuje osoba ovlaštena za zastupanje pravne osobe ako unutarnjim aktom pravne osobe nije propisan drukčiji uvjet imenovanja .

Članak 18.

Skupština može biti redovita, izborna ili izvanredna.

Redovito zasjeda jednom u tijeku godine dok se izborna sjednica Skupštine održava svake četiri godine. Sjednice saziva Predsjednik Udruge na vlastitu inicijativu te utvrđuje dnevni red, dan, vrijeme i mjesto održavanja. Predsjednik je dužan sazvati skupštinu kada to zatraži najmanje trećina članova iste. U svom zahtjevu za sazivanje sjednice, predlagatelji su dužni predložiti dnevni red sjednice. Ukoliko predsjednik ne sazove sjednicu u roku od 15 dana od dostave zahtijeva,prema dnevnom redu predlagatelja,  sazvat će je predlagatelj uz prijedlog dnevnog reda, vremena i mjesta održavanja.

Članak 19.

U slučaju isteka mandata tijelima Udruge, skupštinu saziva zadnja osoba za zastupanje upisana u Registar udruga ili trećina redovitih članova Udruge, koji su upisani u popis članova prije isteka mandata tijelima Udruge.

Članak 20.

Sjednicom Skupštine predsjedava Predsjednik Udruge. U odsutnosti Predsjednika, na početku Skupštine prisutni članovi javnim glasovanjem određuju osobu koja će predsjedavati sjednicom. O radu sjednice vodi se zapisnik, kojeg potpisuje zapisničar, koji se trajno čuva u arhivi Udruge.

Članak 21.

Skupština odlučuje pravovaljano natpolovičnom većinom glasova nazočnih članova koji se za prisutnost na sjednici najavljuju najmanje 5 dana prije zakazanog termina održavanja iste.

Članak 22.

Skupština udruge:

-utvrđuje politiku rada Udruge
-usvaja statut Udruge i njegove izmjene i dopune
-usvaja plan rada i financijski plan za slijedeću kalendarsku godinu i izvješće o radu za prethodnu kalendarsku godinu
-donosi druge akte i odluke važne za rad Udruge
-odlučuje o promjenama ciljeva i djelatnosti Udruge
-odlučuje o udruživanju u saveze, zajednice, mreže i druge oblike povezivanja udruga
-bira i razrješava predsjednika, tajnika i članove Nadzornog odbora
-bira i razrješava arbitražno vijeće i donosi pravilnik o njegovom radu
-imenuje i opoziva likvidatora udruge
-daje smjernice za rad udruge
-odlučuje o žalbama članova na odluku o isključenju iz članstva Udruge
-odlučuje o prestanku rada Udruge i raspodjeli preostale imovine Udruge
-donosi odluku o statusnim promjenama
-odlučuje o drugim pitanjima za koja statutom nije utvrđena nadležnost tijela udruge.

 

PREDSJEDNIK

Članak 23.

Izvršne funkcije i druge poslove određene ovim Statutom obavlja Predsjednik udruge. Predsjednika udruge bira Skupština udruge na mandat od četiri godine.

Članak 24.

Predsjednik:

-zastupa Udrugu
-saziva Skupštinu Udruge
-rukovodi radom Skupštine Udruge
-vodi poslove Udruge sukladno odlukama Skupštine
-odgovoran je za podnošenje Skupštini prijedloga godišnjeg financijskog izvješća, utvrđuje prijedlog Statuta i predlaže program rada Skupštini na razmatranje i prihvaćanje
-brine o izvršenju usvojenog programa rada i provedbi odluka Skupštine Udruge
-upravlja imovinom Udruge
-podnosi izvješća o radu Udruge Skupštini Udruge
-brine se o upoznavanja javnosti s radom Skupštine Udruge
-sklapa ugovore i poduzima pravne radnje u ime i za račun Udruge
-dostavlja zapisnik s redovne sjednice skupštine nadležnom uredu koji vodi registar udruga
-donosi odluku o isključenju člana iz udruge
-obavlja i druge poslove u skladu sa zakonom , statutom i aktima udruge

 

Članak 25.

Za svoj rad, Predsjednik je odgovoran Skupštini Udruge. Predsjednik podnosi Skupštini Udruge godišnje izvješće o svom radu.

TAJNIK

Članak 26.

U slučaju odsutnosti ili spriječenosti, Predsjednika u svim poslovima zamjenjuje Tajnik.
Tajnika Udruge bira i imenuje Skupština Udruge na mandat od četiri godine, za obavljanje stručno-administracijskih poslova u Udruzi.
Tajnik Udruge vodi popis članova.

    Članak 27.

Za rad u pojedinim područjima djelovanja Udruge, Predsjednik/Skupština ili drugo izvršno tijelo mogu osnovati stalne i povremene komisije ili druga radna tijela Udruge.
Odlukom o osnivanju komisije ili radnih tijela utvrđuje se njihov sastav, zadaća, vrijeme za koje se osnivaju i odgovornost za obavljanje poslova.

 

NADZORNI ODBOR

Članak 28.

Nadzorni odbor udruge prati i nadzire rad tijela utvrđenih ovim statutom. Utvrđuje da li je rad tijela udruge u skladu sa zakonom, statutom i drugim aktima udruge. Posebno nadzire materijalno i financijsko poslovanje udruge. Nadzorni odbor ima 7 članova od kojih su po jedno mjesto na raspolaganju predstavnicima Hrvatskog Crvenog križa, Zavoda za transfuzijsku medicinu i Skupštini darivatelja krvi Grada Zagreba. Mandat članova Nadzornog odbora je četiri godine. Sjednice NO-a se održavaju po potrebi, potrebna je natpolovična većina članova a odlučuje se većinom prisutnih.

VI

IMOVINA, NAČIN STJECANJA I RASPOLAGANJE IMOVINOM

Članak 29.

Imovinu Udruge čine:

-novčana sredstva koja je Udruga stekla uplatom članarina, dobrovoljnim prilozima i darovima
-novčana sredstva koje Udruga stekne obavljanjem djelatnosti kojima se ostvaruju ciljevi, financiranjem programa i projekata udruge iz državnog proračuna i proračuna jedinica iz lokalne i područne samouprave te fondova i/ili iz inozemnih izvora
-nepokretne i pokretne stvari Udruge
-druga imovinska prava

Udruga može raspolagati svojom imovinom samo za ostvarivanje ciljeva i obavljanjem djelatnosti određenim statutom Udruge, u skladu sa zakonom.

Članak 30.

Izvješće o materijalno-financijskom poslovanju Predsjednik Udruge podnosi Skupštini na razmatranje i prihvaćanje

VlI

PRESTANAK POSTOJANJA UDRUGE

Članak 31.

Udruga prestaje postojati odlukom Skupštine ili u drugim slučajevima predviđenim zakonom. U slučaju prestanka postojanja Udruge, preostala imovina će pripasti nekoj srodnoj udruzi ili ustanovi ili zakladi temeljem odluke Skupštine.

U slučaju prestanka postojanja temeljem odluke Skupštine, ista donosi odluku o prestanku postojanja Udruge dvotrećinskom većinom prisutnih članova Skupštine Udruge

Likvidatora udruge imenuje i opoziva Skupština a on zastupa udrugu u postupku likvidacije te se otvaranjem likvidacijskog postupka upisuje u registar udruga kao osoba ovlaštena za zastupanje udruge do okončanja postupka likvidacije i brisanja udruge iz registra udruga.

VIII

PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Statut udruge donosi Skupština većinom glasova prisutnih članova nakon sprovedene rasprave.

Članak 32.

Tumačenje odredaba ovog Statuta daje Skupština Udruge.
Tumačenje drugih akata Udruge daje Predsjednik Udruge.

 

U Zagrebu, 18.09.2015.g.

 

 

O našim ostvarenim projektima, aktivnostima i djelovanjima više ovdje

Slikice s naših događanja možete vidjeti ovdje

Neki isječci iz medija o nama      

Službene potpore Udruzi darivatelja krvi