
Zemljoradnik
Osobe koje imaju drugu krvnu grupu (A) obično same osjećaju da im je povrće i voće potrebno svaki dan i da bez njega jednostavno ne mogu. Međutim, bez mesa oni mogu, ako ne sasvim, onda nekoliko dana uzastopce – bez ikakvih problema. Tu nema ništa čudno jer su njihovi preci bili zemljoradnici. Oni se više nisu bavili lovom nego su se hranili uglavnom proizvodima koje su dobivali svojim zemljoradničkim trudom, proizvodima biljnog porijekla. Za razliku od lovaca, oni su jeli vrlo malo mesa ali su zato koristili mnogo povrća, žitarice, oraha pa se njihov organizam tome i prilagodio. Osobe s krvnom grupom A (II) su to naslijedili.
Ono čega se treba u potpunosti odreći su govedina, junetina, janjetina i svinjetina. Probavni trakt ljudi koji imaju drugu krvnu grupu lakše probavlja meso peradi i zato se oni obično loše osjećaju kad pojedu crveno meso. Organizam im nije prilagođen za korištenje hranjivih tvari iz tog mesa, drugim riječima, nema „navike“ da ga prerađuje. Zato se kod osoba koje imaju krvnu grupu A meso ne pretvara u energiju i hranjive tvari kao što je to slučaj kod osoba s krvnom grupom 0 (nula) već u masne naslage ili neprobavljene produkte.
Osobe koje imaju krvnu grupu A često se žale na težinu i neprijatan osjećaj u želucu. To znači da se one ne hrane u skladu sa svojom prirodom, opterećuju organizam onim što mu ne treba. Manje otporan probavni trakt nego što je kod osoba s krvnom grupom nula jednostavno ne može izaći na kraj s takvom teškom probavljivom hranom kao što je crveno meso. U pravilu „Zemljoradnici“ odrekavši se crvenog mesa znatno poboljšavaju svoje zdravlje i bolje se osjećaju, a osim toga oslobađaju se suvišne tjelesne težine.
Ribu i perad nije poželjno jesti svaki dan. Međutim, orahe i sjemenke mogu jesti svaki dan, to je vrlo korisna hrana za ljude s ovom krvnom grupom. Isto se odnosi i na žitarice.
Mliječni proizvodi, osobito oni koji sadrže u sebi mnogo masnoće, također nisu poželjni za ljude s ovom krvnom grupom. Oni mogu koristiti voćne jogurte, nemasno vrhnje, kisele mliječne proizvode. Svježi kravlji sir bez masnoća mogu uključiti u svoj jelovnik. Dobro je također i sojino mlijeko i sir. Neobrano mlijeko najbolje je potpuno izostaviti. Ono koči izmjenu tvari i zato je uzrok gomilanja u organizmu nepotrebnih tvari i suvišne tjelesne težine.
Treba znati da ljudi koji imaju drugu krvnu grupu trebaju minimalnu količinu masnoća pa se zato treba potpuno odreći maslaca, a bilJno ulje koristiti u umjerenim količinama.
Osnovna hrana bezuvjetno treba biti povrće i voće, sjemenke i žitarice. Uglavnom se može jesti sve povrće, no postoje i iznimke. Treba izbjegavati bilo koju vrstu bibera, kupus, rajčice i konzervirane crne masline jer je to dosta gruba hrana koja nadražuje nježnu sluznicu želuca ljudi koji imaju drugu krvnu grupu i štetno djeluje na njihov probavni trakt. Isto se odnosi i na neko voće – naranče, mandarine, banane, dinje i mango. No grejpfrut, iako je iz obitelji naranči, prilikom probavljanja nema jaku kiselu reakciju. Sve drugo voće može se koristiti i korisno je da bude na jelovniku svaki dan, a idealno bi bilo tri puta na dan.
Od žitarica treba ograničiti samo pšenicu (osim pšeničnih klica). Od oraščića štetni su pisaći i praščići kešju, sve drugo je dozvoljeno.
Od napitaka je posebno koristan zeleni čaj. Dozvoljava se kava ali poželjno je bez kofeina. Mineralnu vodu, sodu vodu i limunade trebaju izbjegavati jer ne odgovaraju probavnom traktu ljudi koji imaju krvnu grupu A, i loše djeluju na imunološku sustav.
Tri su kategorije prehrambenih proizvoda za čovjeka koji ima krvnu grupu "A":
1.) Vrlo hranjivi prehrambeni proizvodi za drugu krvnu grupu (A) su:
šaran, ribe iz obitelji lososa, pastrva, bakalar, skuša, sojino mlijeko i sir, maslinovo ulje, kikiriki, sjemenke tikve, leća, mahune, heljda, kruh od pšeničnih klica, riža, raženo brašno, luk, povrće od kojeg se koristi lišće, brokula i koraba, mrkva, peršin, špinat, češnjak, senf, marelice, ananas, grejpfrut, limun, brusnica, višnje, šljive i suhe šljive, borovnica, grožđice.
2.) Neutralni prehrambeni proizvodi za krvnu grupu A su:
piletina, puretina, riba snetac, morski grgeč, jesetra, štuka, domaći sir, jogurt, kefir, topljeni sir, jaja, orasi, oraščići, bademi, orah, suncokretove sjemenke, bijeli grah, ječam, dvopek, mladi luk, kukuruz, zelene masline, krastavci, rotkvica, cikla, celer, kopar, hren, tikva, cvjetača, lubenice, tikvice, grožđe, nar, kruške, nar, datule, breskve, jabuke, lovorov list, cimet, korijandar, prirodni ocat.
3.) Prehrambeni poizvodi koji se ne preporučuju za drugu krvnu grupu (A):
crveno meso, riblja ikra, morski i riječni rakovi, lignje, oštrige, srdelice, ugor, maslac, sve vrste masnih sireva, crne masline, sladoled, pistaći, biber, paprika, rajčice, naranče, mandarine, banane, dinje, kokosov orah, kečap, majoneza, prehrambena želatina, sve vrste masnih sireva.
Preuzeto iz knjige Dr. Natalije Bogdanove "Krvna grupa i ishrana"