I krv svoju hranu treba

Mnogo se namirnica može staviti na listu top 5, ali ovo je naših pet namirnica za krv:

 

Cikla – lijek za krv

Cikla pomaže kod anemije, obnavlja i čisti krv. Pročišćava krv i djeluje na stvaranje crvenih krvnih zrnaca.
Sa sigurnošću možemo reći da je cikla  jedna od najkorisnijih i najljekovitijih namirnica.
Iako količina željeza koju sadrži cikla nije toliko visoka, njegova kvaliteta je izvanredna. Željezo iz cikle je moćno sredstvo za čišćenje organizma od toksina i izgradnju krvi.
Uz to, pigment koji cikli daje crvenu boju, betacianin, povećava sposobnost krvi prenositi kisik i do 400%!
Cikla se može konzumirati u kuhanom ili sirovom obliku. Tokom kuhanja cikla, nažalost, gubi neke vrijedne sastojke, zbog toga sirova cikla ima najveća terapeutska svojstva.

Ova kraljica može se konzumirati u obliku soka, kuhana na salatu, pečena, a ujedno se mogu koristiti i njeni listovi, kao ‘na špinat’.
Nadalje, prema ayurvedi, cikla je namirnica koja ima zagrijavajuća svojstva, stoga je idealna hrana tokom hladnih zimskih mjeseci.

 

Kopriva – čistačica krvi

Kopriva se smatra najboljom biljkom za čišćenje i poboljšanje krvi. Ona sadrži mnogo željeza, i uspješno se koristi kod anemije.
Nekada se (u većoj mjeri) kopriva pripremala kao špinat ili se kuhala u juhi kao zdravo jelo (preporuča se koristiti uvijek prokuhana.)
O njoj se pisalo u starogrčkim knjigama, a vjeruje se da se koristila i prije tog vremena. Ona uistinu snažno utječe na cijeli organizam i za nju se s pravom može reći da djeluje kao svestrani lijek. Kod terapije koprivom najčešće se koristi svježe iscijeđeni sok mlade koprive, ali može se koristiti i čaj od koprive ili kopriva pripremljena ‘na salatu’.

Ono što svakako pridonosi njenim blagodatima na krv jest i činjenica da mlado lišće koprive sadrži i do 20 puta više vitamina C nego npr zelena salata ili drugo uzgojeno povrće.

 

Kupina – crna jagoda jača krv

Ti mali slatki, osvježavajući plodovi nazivaju se još i crnom jagodom, crnom kupinom, crnom malinom, kupinjačom i kupinom divljom.
Može se konzumirati kao čaj, sirup, marmelada, vino te kao sok.
Kupinovo vino, bogato vitaminima i drugim mineralima, ima i veliku hranjivu vrijednost, a odavno je cijenjen i dokazan lijek u borbi protiv slabokrvnosti. Stručnjaci preporučuju da se za poboljšanje krvne slike mjesec dana pije decilitar kupinovog vina dnevno, pola sata prije jela. Osim željeza, ono sadrži i mnogo vitamina C i B, folnu kiselinu i pektin.

Važno je reći da kupine imaju primjerice dvostruko veću količinu vitamina C od borovnica, što je važno jer je vitamin C ključan vitamin koji omogućuje bolju apsorpciju željeza iz hrane.

 

Aronija – zaštitnica krvi

Mnogobrojna istraživanja otkrila su da ova biljka tamih bobica poboljšava cirkulaciju krvi u krvnim žilama. Uz to, od vitamina sadrži sve esencijalne nutrijente - C, A, E, B1, B2, B3, B5, B6, B9, a od minerala je bogata cinkom, željezom, kalijem, kalcijem, manganom, fosforom i jodom.

Zanimljivo je reći i da ova čudesna biljka nema prirodnih neprijatelja, odnosno nametnika, stoga se uopće ne prska i s pravom nosi naziv ekološki uzgojenog bobičastog voća. Plodovi aronije mogu se koristiti za proizvodnju džemova i marmelada, mogu se  konzumirati i u obliku soka, čaja i kompota, a bobice aronije mogu se i osušiti kako bi se mogli koristiti i zimi.

Aronija se, između ostalog, preporučuje onima koji imaju poteškoće s krvnim tlakom, proširenim venama, unutarnjim krvarenjem i slabokrvnosti, jer poboljšava cirkulaciju i čisti krv, a također jača i elastičnost krvnih žila.

 

Ječam – čistač krvnih žila

Uz ostale masnoće, kolesterol je prirodan sastojak krvi, ali samo u određenim količinama. Povišena razina kolesterola opasna je za zdravlje čovjeka. Potrebno je razlikovati "koristan" (HDL) kolesterol od "štetnog" (LDL) kolesterola. Iz tog razloga su HDL čestice vrijedan čistač krvnih žila.

Iako je ječam u prošlosti predstavljao sirotinjsku hranu, danas ječam nikako ne možemo smatrati takvim, čak štoviše, ječam se smatra, s obzirom na njegov biokemijski i nutritivno-prehrambeni sadržaj idealnom prirodnom namirnicom koja uistinu može biti lijek. Sadrži veliki postotak nezasićenih masnih kiselina i time doprinosi snižavanju kolesterola u krvi. Zbog bogatog sadržaja hranjivih tvari i povoljnog djelovanja na zdravlje preporuča se što češće konzumirati ječam kao cjelovitu žitaricu, juhu ili kao napitak.

 

 

* Ono što treba napomenuti jest da ne postoji sigurnih pet ili deset namirnica koje će učiniti čuda ali svakako će se njihovom konzumacijom pridonijeti boljoj krvnoj slici. Uz to, namirnice koje jedemo ne moraju biti egzotične niti skupe, samo prehrana samo treba biti raznovrsna i ispravno kombinirana. Stoga upravo pravilo broj jedan kada je u pitanju ishrana i jest raznovrsnost.

* Neke namirnice imaju više, a neke manje zasluga u liječenju anemije, ali ove namirnice svakako pridonose istom: crveno meso, jetra, plava riba, rakovi, špinat, radič, peršin, grašak, sjemenke, smokve, marelice, slanutak, grah, čili papričice, kurkuma, grožđice, kesteni, orasi, šljive, crveno bobičaste voće­.

 

Kojih pet namirnica Vi najviše volite konzumirati 'za svoju krv'?