Kuda teče krv

Talijanski anatom Marcello Malpighi (10. ožujka 1628. - Rim, 30. rujna 1694.) prvi je koristio mikroskop kako bi proučavao ljudsko tijelo.

Godine 1661. godine otkrio je mrežu sićušnih kapilara koje prenose krv kroz tkiva. Bio je to prijelomni događaj u razumijevanju cirkulacije.

Rođen 1628. u Crevalcorei, u sjevernoj Italiji, Malpighi je studirao filozofiju i medicinu u Bologni. Nakon studija je radio kao predavač logike, a ubrzo nakon toga je imenovan profesorom teorije medicine na sveučilištu u Pisi, gdje se sprijateljio s Giovannijem Borellijem, matematičarem i prirodoslovcem koji je otkrio princip rada mišića. No, Malpighi se ubrzo našao u neprilikama jer je počeo osporavati stare medicinske teorije, naslijeđene od Grka i Rimljana. Iz tog razloga se 1659. godine vratio iz Pise u Bolognu, gdje je počeo istraživati pluća, a o kojima se tada jako malo znalo.

Isprva je počeo s radom na psećim plućima, a kasnije je počeo proučavati žablja pluća, koja su u odnosu na pseća mnogo transparentnija. Došao je do saznanja da zrak na neki način dolazi do krvi koja se nalazi u sitnim žilama. 

Svojim mikroskopom prvi puta je vidio sićušne kapilare

1665. godine prvi je vidio crvena krvna zrnca. Uz to, uz pomoć mikroskopa dokazao je i da žuč ne luči mokraćni mjehur, kako se raniej smatralo, nego jetra, te da žuč žučnim kanalom teče do tankog crijeva. Ubrzo su njegova djela privukla pažnju Kraljevskog društva u Engleskoj te je postao njihov počasni član - prvi Talijan pozvan da im se pridruži. Otada nadalje, svi njegovi radovi objavljivani su u Londonu.

 

 

Imao je zanimanja za mnogo toga, proučavao je anatomiju biljaka, promatrao je skakavce, jelenke, pčele i ostalo. Nažalost, u požaru koji je 1664. buknuo u njegovoj vili u Bologni, njegovi mikroskopi i instrumenti bili su razbijeni, a knjige i rukopisi uništeni. Nedugo poslije toga, Papa Inocent XII. pozvao ga je da postane njegov osobni liječnik. To se smatralo velikom čašću. Njegovo ime dodano je u 'Popis rimskih plemića' te je postao grof.

 

Danas se na Malpighinija gleda kao na ekvivalent Galilea. Dok je Galileo koristio optičke naprave za promatranje Sunčeva sustava, Malpighi je pomoću svojih instrumenata promatrao one unutarnje.