Darovao krv više od 1.000 puta!

James Harrison, danas 80 godišnjak (rođen 27.12.1936)  uistinu je poseban čovjek. Kada je imao 14 godina, ovaj superheroj bio je podvrgnut teškoj operaciji pluća i spasila ga je transfuzija krvi. Tada je odlučio postati darivateljem krvi kada odraste. I postao je, herojski heroj. Nazivaju ga, s punim pravom, "čovjekom sa zlatnom rukom".

Naime, njegova krv sadrži rijetka antitijela koja su korištena za izradu injekcija anti-D imunoglobulina koji sprječava imunosni sustav majki s Rh negativnom krvnom grupom da napada njihovu nerođenu Rh pozitivnu djecu, odnosno, njegova krv sadrži antitijela koja se nazivaju Rho (D) – imuni globulin koji se koristi za liječenje tzv. Rhesus bolesti.

Kao što znamo, Rh-faktor je onaj poznati “plus” ili “minus” pored krvne grupe svakog od nas. Problem nastaje u onim slučajevima kada je majka RH negativna, a dijete koje nosi je RH pozitivno. U tom slučaju ‘krvne neusklađenosti’ majčina reagira na djetetovu krv kao na stranu tvar, te stvara antitijela na krv vlastita djeteta. Majčina antitijela tada napadaju djetetova crvena krvna zrnca i nastaje oblik hemolitičke anemije ili Rhesus bolest .

Vjerojatno ne postoji dovoljno nagrada da se ovom čovjeku zahvali što je svojom, opravdano se može reći - ljekovitom krvlju, spasio živote preko dva milijuna beba koje su mogle podleći hemolitičkoj bolesti novorođenčadi. Uz sve, njegova dobrota i skromnost i dalje zrače, a to je još jednom potvrdio na proslavi svog tisućitog darivanja krvi prije nekoliko godina, kazavši da je "to jedini rekord za koji stvarno želi da se obori".