Eritrociti koji život znače

Eritrociti su crvene krvne stanice koje nastaju u koštanoj srži, prenose kisik koji održava na životu sve tjelesne stanice, a oblik im je sličan disku. Eritrociti žive u normalnim uvjetima oko 100-120 dana, a zatim se najprije rastavljaju da bi se u jetri i slezini raspali na svoje sastojke. Za razliku od drugih stanica, crvene krvne stanice nemaju jezgru. Zbog toga mogu prenositi više kisika i lakše su, pa stoga i srce lakše može pumpati milijune crvenih krvnih stanica. No budući da nemaju jezgru, ne mogu se obnavljati. Zato nakon otprilike 120 dana počnu gubiti elastičnost i krenu propadati. 

Najvažniji sastojak je hemoglobin koji čini 90% svih čvrstih tvari eritrocita. Hemoglobin je crveni pigment eritrocita. U litri krvi muškaraca ima 160 grama, a u litri krvi žene oko 140 grama hemoglobina. Sastoji se od bjelančevine globina i boje hema koja sadrži željezo.

Hemoglobin također podliježe procesu raspadanja te prelazi u boju  bilirubin koja se izluči u žuč, a oslobođeno željezo se može iskoristiti za sintezu novih molekula hemoglobina ili se pohranjuje u skladištima željeza u tijelu. S obzirom na to da eritrociti žive približno oko sto dana, a koštana srž stalno proizvodi nove, potrebna je adekvatna hrana.

Najvažniji hranjivi sastojci za izgradnju krvi su:

Željezo

naše tijelo koristi mineral željezo za proizvodnju hemoglobina koji nam pomaže u prenošenju i pohrani kisika tijelu.

Vitamin B9

folna kiselina poznata kao vitamin B9 pomaže nam u proizvodnji crvenih krvnih stanica. Pomaže i pri stvaranju trombocita potrebnih za zgrušavanje krvi. Kako folna kiselina pomaže pri izgradnji i razgradnji mnogih bjelančevina, potiče stvaranje bijelih krvnih stanica, a one su prijeko potrebne za jačanje imunološkog sustava.

Vrlo često osobe koje imaju nisku razinu folne kiseline imaju i anemiju.

Konzumacijom hrane bogate folnom kiselinom možemo povećati broj crvenih krvnih stanica.

Dobar izvor vitamina B9 su mahunarke, špinat, šparoge, bob, grah, prokulica, orasi, jetra te pivski kvasac. 

Vitamin B12

kobalamin, važan vitamin u proizvodnji crvenih krvnih stanica u koštanoj srži. 

Crvena krvna zrnca koja nastaju u koštanoj srži, ukoliko nastaju uz primjetan manjak vitamina b12 nepravilnog su oblika i forme, veliki su i nezreli te nisu u mogućnosti da obave svoju najosnovniju fukciju, a to je transportiranje kisika u naše organe i tkiva. Manjak vitamina B12 dovodi do izbacivanja folne kiseline iz ćelija u krv. Ćelije tada imaju manjak folne kiseline, dok istovremeno krv ima dovoljno.

Tipična bolest prouzrokovana manjkom vitamina B12 je perniciozna anemija, gdje su crvena krvna zrnca veća nego normalno, a ima ih u manjem broju. 

Nedostatak vitamina B12  češći je kod vegeterijanaca i starijih osoba koji se nepravilno hrane. Vitamin B12 se nalazi u hrani životinjskog porijekla.
Dobri izvori su riba, školjke, mliječni proizvodi, jetra, bubrezi, jaja, teletina, svinjetina.

 

* uz gore navedena ‘tri mušketira’, od velike važnosti su i bjelančevine, koje su uz vodu najvažnija tvar u tijelu. Najvažniji su čimbenik u rastu i razvoju svih tjelesnih tkiva te   su sastavni su dijelovi svake stanice, kao i C vitamin, koji pomaže apsorpciju željeza.

* nastojte ne konzumirati alkohol, gazirane sokove, duhan te crni čaj i kavu jer kofein i tanini te nikotin ometaju resorpciju željeza iz hrane u krv.

* svakodnevno šetajte najmanje pola sata na svježem zraku.

* ako ste noćni tip dobro znati da se željezo dvostruko brže troši noću nego danju.

* počastite se masažom, uslijed masaže dolazi do poboljšanja cirkulacije, poboljšava se opskrba kisikom i hranjivim sastojcima kao i eliminacija štetnih tvari iz metabolizma kao i ugljičnog dioksida iz krvi.

* i kopriva i maslačak neopravdano se smatraju neumoljivim korovom, a istina je da se u njima krije prava riznica zdravlja. Oboje su dobar izvor željeza, vitamina i proteina.

Već smo spomenuli da je željezo važan dio hemoglobina, a da su vitamini i proteini neophodni za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca.  

Stoga  uživajte u čajevima, prije svega, u koprivi i čaju od maslačka.