Nomadi
Treća krvna grupa nastala je kada je dio stanovništva Zemlje napustio svoj način života vezan uz zemljoradnju i krenuo u nomade. To su zahtjevali novi uvjeti života – stanovništvo se povećavalo i u potrazi za novim teritorijem ljudi su počeli zauzimati novu zemlju. Tako je za novi način života organizam čovjeka trebao nešto sasvim drugačije od onog što je imao do tada.
To je nomadski način života, što znači drugačiji red rada i odmora, drugačija ishrana, drugačije bolesti, drugačije trošenje energije. Kao rezultat mutacije pojavila se treća krvna grupa koja je idealno odgovarala novim uvjetima života.
Nomadi – stočari, preci suvremenih ljudi s krvnom grupom B, hranili su se onom hranom koja im je bila najdostupnija, a to su prije svega bilo mlijeko i mliječni proizvodi. Ni meso im nije bilo strano, ali je na stolu bilo znatno rjeđe nego mlijeko.
Ljudima te krvne grupe sve mliječno ne samo da nije štetno nego je korisno. Od mesa im nabolje odgovara janjetina i zečetina, ali je manje korisna. Drevnim nomadima je svinjetina i meso peradi bilo nepoznato. I organizam suvremenog čovjeka koji ima treću krvnu grupu također nije prilagođen uvjetima te hrane i zato je najbolje da je se potpuno odrekne.
Iznimka je samo puretina, što je razumljivo jer je drevnim nomadima bilo poznato divlje meso ali ne meso pripitomljene peradi. Što se ribe tiče i morskih prehrambenih proizvoda, također gotovo nema ograničenja (nisu poželjni samo rakovi i oštrige).
Jela od pšenice su pristupačnija u odnosu na sve druge krvne grupe. Ljudi s krvnom grupom B ne debljaju se brzo od takvih jela. Za njih nije poželjan raženi kruh jer proizvodi od raži loše djeluju na kardiovaskularni sustav. Negativno djeluju i: kukuruz, leća i heljda jer usporavaju probavu i pospješuju odlaganje neprobavljenih ostataka hrane u crijevima. Osim toga, usporavaju apsorpciju korisnih tvari za organizam.
Ako se hrana nedovoljno probavi, onda se odlaže u obliku masnoće i zato ti proizvodi uzrokuju pojavu suvišne tjelesne težine.
Od žitarica prednost imaju riža i zob. Učinkovitu izmjenu tvari u organizmu pospješuje zeleno povrće, meso i jaja.
Naročito su korisni jetra i iznutrice. Poželjno je koristiti sve povrće osim rajčica koje većini ljudi ne odgovaraju, osim ljudima koji imaju prvu krvnu grupu (0) jer je njihov probavni trakt otporniji. Rajčice primjerice mogu jesti i ljudi koji imaju četvrtu krvnu grupu (AB) ali ne zato što su za njih korisne nego zato što im nisu štetne.
Povrće sa zelenim lišćem može se koristiti u svim količinama jer pospješuje sprečavanje mnogih bolesti. Orasi nisu baš poželjni za ljude koji imaju treću krvnu grupu 8B) jer se negativno održavaju na rad gušterače. Orasi i bademi se mogu koristiti rijetko.
Ne začuđuje činjenica da jelovnik ljudi koji imaju treću krvnu grupu može biti puno bogatiji i različitiji nego kod ljudi s drugim krvnim grupama. Tokom prošlosti, oni su bili prisiljeni mijenjati mjesto boravka, a to znači prilagoditi se najrazličitijim uvjetima života na različitim mjestima, pa tako i na raznim prehrambenim produktima i raznim načinima ishrane.
Zato stol ljudi koji imaju treću krvnu grupu može biti šarolik i bogat jer nema puno ograničenja.
Najglavnije je paziti da se ne koristi lesto ista ishrana. Ishraba treba biti raznovrsna tj mora uključivati mnoge prehrambene proizvode. Poželjni su mliječni proizvodim ali oni ne smiju biti osnova prehrane nego trebaju biti u kombinaciji s mesom, ribom, žitaricama i povrćem.
Garancija zdravlja za ljude koji imaju treću krvnu grupu (B) upravo je različita hrana u umjerenim ukupnim količinama.
Od pića su najkorisniji čajevi od lišća boljaka i svi sokovi od povrća i voća. Kava se može koristiti rijetko, a crni čaj i mineralnu vodu najbolje je izostaviti.
Tri su kategorije prehrambenih proizvoda za čovjeka koji ima krvnu grupu "B":
1.) Vrlo korisni prehrambeni proizvodi za treću krvnu grupu (B):
ovčetina, zečetina, ribe iz obitelji lososa, list, jesetra, morski grgeč, bakalar, štuka, crna ikra, kefir, domaći sir, kozje mlijeko, kravlje nemasno mlijeko, voćni jogurtm ovčji sir, maslinovo ulje, grah, zobena krupa, riža, dvopek, patlidžani, kupus, paprika, mrkva, peršin, cikla,a cvjetača, ananas, banane, grožđe, jarebina, šljive..
2.) Nautralni prehrambeni proizvodi za krvnu grupu B su :
govedina, puretina, teletina, lignje, šaran, riba snetac, pastrva, svježa i suoljena haringa, maslac, sojino mlijeko i sir, masni sirevi tipa Gauda, Edem, Chedder, Emmentaler, Švicarski, orasi, bademi, bijeli grah, mahune, grašak, crveni bob, krastavci, celer, tikva, bijela repa, hren, tikvice, češnjak, špinat, marelice, lubenice, naranče, brusinca, višnje, grejpfut, dinje, šumske jagode, grožđice, smokve, kivi, ribizl, limun, maline, mandarine, mango, breskve, datule, borovnica, sušene šljive, jabuke, prirodni ocat, feferoni, čokolada, senf i majoneza..
3.) Prehrambeni proizvodi koji se ne preporučuju za treću krvnu grupu (B):
meso guske, piletina, pačetina, svinjetina, srce, srdelice, morski i riječni rakovi, oštrige, sladoled, topljeni sir, kukuruzno ulje, suncokretovo ulje, kikiriki, cedrovi oraščići, pistaći, orasi, leća, heljda, pšenične mekinje, ječam, kukuruz, masline, rotkva, rajčice, nar, kokosov orah, rabarbara, hurma..
Preuzeto iz knjige Dr. Natalije Bogdanove "Krvne grupe i ishrana"