Rajska jabuka
"Otkriće rajčice je za povijest gastronomije ono što je francuska revolucija za povijest društvene svijesti"
Luciano De Crescienza
Rajska jabuka kako ju, opravdano, od davnina nazivaju, spada u porodicu voća, a ne povrća kako se najčešće smatra.
Rajčica je namirnica bogata antioksidansima. Prepuna je vitamina C - ključnog vitamina koji jača imunitet. Sadrži i znatne količine vitamina B te vitamin E i K, te je pravi rudnik kalija, natrija, bogata je kalcijem, a sadrži i poželjne količine cinka, magnezija, fosfora, bakra, željeza te druge dragocjene elemente. Sadrži vrlo važan fitonutrijent zvani likopen koji usporava starenje.
Likopen je najjači antioksidans iz skupine karotenoida. Ima snažno antikancerogeno djelovanje i smanjuje rizik od srčanih bolesti. Potencijal likopena veći je od beta-karotena oko 4 puta. Likopen je na vrhu lanca nezasićenog karotenida, koji daje karakterističnu crvenu boju ne samo rajčici, već i lubenici i crvenom grejpu.
Likopen ima jedinstvenu sposobnost inaktivacije slobodnih radikala koji mogu oštetiti naše stanice, a kao glavni karotenoid u ljudskoj krvi, štiti lipide, proteine i DNA od oksidacije. Organizam može apsorbirati likopen iz rajčice čak i kada je prerađena u sok, umak ili kečap, a kemijski oblik likopena koji nalazimo u rajčici mijenja se s obzirom na temperaturu kojoj je izložen prilikom obrade tako da ga tijelo lakše apsorbira.
Zanimljivosti:
- rajčica je pogrešno smatrana povrćem, a ustvari je voće
- sadrži više željeza nego pileće meso
- kada se sadnice rajčice stave na prozore, u sobu ne dolaze muhe i komarci
- energetska vrijednost 100 g rajčice iznosi svega 14 kcal, što ju čini idealnim sastojkom mnogih dijeta
- ubrzava proces mršavljenja
- povećava izlučivanje vode iz organizma
- regulira probavu
- sprečava negativno djelovanje bakterija
- jedna je od rijetkih namirnica koja prerađivanjem (sušenjem, kuhanjem i pasiranjem i sl.) ne gubi nutritivne vrijednosti
- likopen je već ranije povezan sa smanjenim rizikom od raka prostate
- konzumacija većih količina rajčica već kroz tri mjeseca povećava razinu prirodne zaštite kože od opeklina
- najbolji izvori likopena su gusta juha od rajčice, umak pa čak i kečap te pasterizirani sok od rajčice.
- biljka rajčice je otrovna, njena otrovnost proizlazi od alkaloida solanina
- rajčica se javno voli s tjesteninom, rižom, povrćem, mesnim jelima ili ribom.
- rajčicu koristimo i u službi ljepote: smanjuje pore, liječi opekline od sunca, uklanja akne i mitesere...
- čisti i osvježava organizam
- neke od vrste rajčica: bijela rajčica, trešnjolika rajčica, tamnocrvena (crna) rajčica “Blacky”, zelena rajčica, žuta okrugla rajčica “Žuta kraljica”, ljubičasta rajčica “Tomatillo”, "Cherry" rajčica, "Beefsteak" rajčica, "San Marzano" rajčice…