Čuvar našeg zdravlja

Povrće poput poriluka prava je dragocjenost i već iz rimskog doba postoje zapisi o njegovoj ljekovitosti, a poznati francuski biolog, koji se bavio i dijetoterapijom, Leclerc je preporučivao poriluk u liječenju bolesti bubrega i u akutnoj infekciji mokraćnih putova.

Najviše se ljekovito djelovanje poriluka pripisuje sadržaju sumpora u njemu, odnosno u njegovom eteričnom ulju. Ovaj je element neophodan u uspostavljanju homeostaze organizma. On sudjeluje u normalnom lučenju probavnih sokova, potiče rad želuca, crijeva, jetre i žuči. Pravilnim lučenjem svih tih sokova u probavni trakt sprječava se nastupanje procesa nepoželjnog vrenja i truljenja u crijevima. Sumpor je važan i za lijep izgled kože, kose i noktiju.

Poriluk se u dijetoterapiji bubrežnih bolesti preporučuje zbog svog diuretskog djelovanja. On potiče izlučivanje mokraće. Time dolazi do smanjenja koncentracije otpadnih tvari i uree u krvi. Njegovo diuretsko djelovanje koristi se s uspjehom u detoksikaciji organizma. Međutim bolje je poriluk preporučiti kod akutnih stanja bubrežne insuficijencije, a s oprezom ga koristiti kod kronične bubrežne bolesti jer sadrži priličnu količinu kalija.

Aristotel je tvrdio da jarebice imaju jasan glas zbog toga što jedu poriluk, a rimski imperator Neron je, navodno, jeo poriluk da bi mu glas bio jači.

Budući da se poriluk nalazi u grupi povrća zajedno s češnjakom, crvenim lukom, ljutikom i vlascem, posjeduje slične karakteristike, ali znatno blaži okus i miris. Po nutritivnom sastavu sličan je svojim srodnicima, ali nešto višeg sadržaja bjelančevina, beta-karotena i vitamina C.

Sirovi poriluk odličan je izvor mangana, a dobar izvor željeza, folne kiseline, vitamina C i B6.

Poriluk sadrži značajne količine kempferola, prirodnog flavnola iz obitelji plavnoida. Mnoge studije navode da upravo zbog toga poriluk smanjuje rizik od kroničnih bolesti, posebno od raka. Također potpomaže i kardiovaskularni sustav. Poriluk također sadrži i vitamin B6, koji smanjuje razinu homocisteina u krvi, pa tako regulira razinu ove neproteinske aminokiseline koja se povezuje sa srčanim oboljenjima, stvaranjem krvnih ugrušaka i srčanim udarima.

Osim toga, poriluk je odličan izvor vitamin A, koji poboljšava vid i jača imunološki sistem, a sadrži i vitamin K važan za naše kosti, kao i mangan, a djeluje blagotvorno na dišne i probavne organe, bubrege, jetra, krv i krvne žile

Poriluk i njegovi srodnici sadrže tiosulfonate koji rezanjem ili drobljenjem povrća prelaze u sulfide. Te tvari djeluju kao prirodni antibiotici, snizuju krvni tlak, jačaju imunološki i krvožilni sustav, snizuju kolesterol, aktiviraju enzime koji sudjeluju u detoksifikaciji organizma, imaju ulogu prevencije pojave malignih oboljenja.

Poriluk je jako dobar jer čisti crijeva, a djeluje čim ga pojedete. Poriluk naime čisti želudac i crijeva od bakterija i gljivica koje su uzročnici raznih tegoba. Poriluk je dobar i jer učvršćuje i poboljšava obrambene mehanizme u organizmu, snižava krvni tlak i razinu kolesterola. Poriluk dobro utječe na izlučivanje mokraće, obnavlja crijevnu floru te pomaže u detoksikaciji organizma.

To još nije sve jer, poriluk ima blago laksativno djelovanje a djeluje preventivno i protiv hemoroida.

Poriluk je i odličan izvor mangana, koji je jako važan za plodnost, rad mozga i jake kosti. Iako se kuhanjem i pečenjem razina spomenutih nutrijenata smanjuje, poriluk je i dalje zdrava namirnica. Poriluk svojim sastavom štiti naš organizam od malignih oboljenja, a važno je napomenuti da se taj sastav neće uništiti kuhanjem, no u ovom slučaju je jako važno povrće staviti u vruću vodu umjesto u hladnu.

Poboljšava cirkulaciju krvi, te pomaže kod arteroskleroze i upale vena, a ujedno poboljšava apetit te potiče bolji rad bubrega i pomaže kod bolova u bubrezima i bubrežnih kamenaca.

Poriluk sadrži velike količine sluzi (iz jedne litre soka od poriluka možemo dobiti 20 grama pektina). To je velika količina biljne sluzi, po kemijskom sastavu to je složeni biljni polisaharid koji u vodi tvori gel-stanje. Inače se ponekad koristi i kao dodatak sredstvima za iskašljavanje, pa se iz tog razloga poriluk i preporuča kod olakšavanja iskašljavanja i omekšavanja plućnog ili sinusnog sekreta. Uz to, blagotvorno djeluje na promuklost, upalu pluća i astmu.

Trips & tricks!

  • Kod povećane štitnjače preporučaju se topli oblozi od kuhanog poriluka
  • Kod upotrebe poriluka preporučuje se koristiti cijeli poriluk; i bijelu stabljiku i zeleno lišće. Naime, lišće, koje se često izbjegava, sadrži nekoliko puta više vitamina nego bijeli dio
  • Poriluk je važna namirnica, posebice zimi kada je izbor povrća siromašan
  • Posebno je pogodan kao sastojak mnogih vegetarijanskih jela. Zanimljiv, ali nenametljiv okus, dat će punoću gustim i bistrim juhama te složencima i rižotima, u kojima može dominirati ili biti okusna nadopuna namirnicama poput piletine ili gljiva.
  • Mnogi kuhari savjetuju da ga se doda u svako jelo u koje se inače stavlja luk
  • Sa 1 šalicom sirovog poriluka dobije se više od 50% preporučene dnevne vrijednosti vitamina K, a slijede vitamin A, magnezij i vitamin C
  • Budući da je energetska vrijednost poriluka mala (70 kcal na 100 grama) preporučuje se kao namirnica za sve dijete čiji je cilj "čišćenja" organizma i gubitak suvišnih kilograma. 
  • Zbog visokog sadržaja celuloze predstavlja teže probavljivu namirnicu pa ga osobe koje boluju od bilo kakvih enterokolitisa i divertikulitisa ne bi smjele koristiti kao namirnicu, već eventualno samo piti juhu od poriluka.
  • Poriluk se preporučuje i u prehrani osoba koje boluju od artritisa, koje imaju naznake nastanka  ateroskleroze krvnih žila, te onima koji se koji se oporavljaju od neke bolesti ili ozljede.