Ljupke kosti

Osteoporoza je bolest u kojoj kosti postaju slabe, krhke i sklone prijelomima. Sama riječ 'osteoporoza' znači 'porozne kosti'. To je prikladan naziv koji opisuje proces koji se zbiva u kostima. Zbog gubitka koštanog tkiva gubi se čvrstoća kostiju koje nisu u mogućnosti izdržati i uobičajene napore kao što su saginjanje ili neki drugi pokreti. Sve donedavno, osteoporoza je smatrana prirodnim procesom starenja kao što su nastanak bora ili npr nastanak sijedih vlasi. Međutim, u toj bolesti nema ništa prirodno. Izgubiti 10cm tjelesne visine nije prirodan proces, istoo kao što nije prirodno slomiti kost zbog penjanja stubama ili čak zbog kašljanja. 

Dobra vijest je ta da je osteoporozu moguće spriječiti u nastanku, a isto tako moguće ju je i liječiti. Ključ uspjeha je u izgradnji čvrstog kostura u mladosti i u prevenciji slabljenja kostiju u starosti. 

U slučaju da već bolujete od osteoporoze, pravilna prehrana, vježbe i lijekovi mogu usporiti i zaustaviti, a katkad i obrnuti proces slabljenja kosti.

Nikada nije kasno za borbu protiv osteoporoze.

Tijekom djetinjstva, adolescencije i rane odrasle dobi tijelo raste i razvija se. U skaldu s rastom ostalih organa, dolazi i do rasta kostiju. One postaju dulje, masivnije, čvršće i gušće strukture. Posljedično, dolazi do povećanaj koštane mase. Koštana masa u 30 tima doseže svoju potpunu vrijednost. Ta pojava naziva se 'vrhunac koštane mase', a ovisi i o sljedećim čimbenicima:
naslijeđe, spol, rasa, prehrana, tjelesna aktivnost, hormonalni status, bolesti, stil života i ostalo.

Što imate viši vrhunac koštane mase u 30 tim godinama života, manja je vjerojatnost da ćete oboljeti od osteoporoze.
Dakle, u mlađoj životnoj dobi pravo je vrijeme da se usvoje navike i način ponašanja, a koji će očuvati zdravlje naših kostiju i spriječiti nastanak osteoporoze.

 

Čimbenici koje možete promijeniti

Neke čimbenike rizika možete u potpunosti nadzirati. Sada ćemo se osvrnuti na one koje možete otkloniti ili smanjiti njihov utjecaj na vaš kostur. 
Osteoporozu je uvijek lakše spriječiti nego liječiti i zato je važno znati sljedeće:

Kalcij i vitamin D u prehrani

Kalcij i vitamin D ključni su elementi u izgradnji i održavanju čvrstoće i zdravlja kostiju. Nedovoljan unos kalcija hranom u mladosti smanjuje vrhunac koštane mase, a kasnije u životu povećava rizik od prijeloma.
Nedostatak vitamina D u tijelu uzrokuje smanjenje apsorpcije kalcija iz hrane.

Prekomjerni gubitak tjelesne težine

Iscrpljujuće dijete mogu naškoditi zdravlju kostiju. Ukoliko nema dovoljnog unosa kalcija i vitamina D u prehrani, ugroženo je zdravlje kosti. 

Redovita tjelesna aktivnost

Redovita tjelesna aktivnost vrlo je važna za prevenciju nastanka osteoporoze i prijeloma. Djeca koja se bave tjelesnom aktivnošću obično imaju visoki vrhunac koštane mase, za razliku od djece koja su manje tjelesno aktivna. 
Nedostatak tjelesne aktivnosti u mladosti ubrzava gubitak koštane mase u starijoj dobi. 
Tjelesne aktivnosti kao što su šetnja, aerobik, vježbaanje s malim utezima mogu održati našu koštanu masu stabilnom, bez obzira na spol i dob.

Pušenje

Pušenje negativno utječe na apsorpciju kalcija iz hrane u crijevima i na proces izgradnje kostiju. To je razlog zašto su pušači, bez obzira na spol, skloniji razvoju osteoporoze i prijelomu kostiju.
U pušačica menopauza u prosjeku nastupa dvije godine prije nego u ostalih žena. Žene koje puše čak i u postmenopauznom razdoblju brže gube koštanu masu od nepušačica. 

Alkohol

Prekomjerno pijenje alkohola kroz dulje vrijeme može povećati rizik od nastanka osteoporoze i prijeloma. Alkohol je toksičan za osteoblaste, stanice koje izgrađuju kosti. S druge strane, alkohol stimulira osteoklaste, stanice koje razgrađuju kosti!
U mnogih osoba koje su prestale piti alkohol, pregradnja kosti se oporavlja na normalnu razinu,  a ako su relativno mladi, može se čak obnositi i dio izgubljene koštane mase.

Šećer

Nažalost, bijeli šećer se pretvorio u svojevrsnu drogu, danas ne prođe dan da ga ne koristimo. Postoji čitav niz zdravstvenih problema koje konzumacija šećera potiče ali sada ćemo spomenuti narušavanje odnosa minerala u tijelu, kao i ometanje apsorpcije kalcija i magnezija. 

 

Zanimljivosti:

- prijelomi kuka koji su primjećeni kod strih egipatskih mumija upućuju na to da osteoporoza postoji već
  tisućama godina. 

- u 1830 tim godinama jedan je francuskih liječnik proučavajući utjecaj bolesti na ljudsko tijelo, primjetio da su kosti nekih ljudi pune šupljina i sliče na pčelinje sače. On je prvi koji je opisao to stanje u povijesti medicine, kasnije nazvano 'osteoporoza'.

- u 1940 tim godinama, Fuller Albright, otkrio je povezanost između spolnog hormona estrogena i nastanka
  osteoporoze. Primjetio je da su većina bolesnika s oslabljenim kostima starije žene u menopauzi.
  Razvio je nadomjestnu hormonalnu terapiju.

- do prije svega 40tak godina prevladavalo je zastarjelo mišljenje da se žene jednostavno trebaju
  priviknuti na osteoporozu i nastavti živjeti s njom

- danas je poznato da je osteoporoza složena bolest, koja ima utjecaj na sve aspekte zdravlja, te da ona nije problem samo žena već i muškaraca

 

Tips & tricks:

- zeleno lisnato povrće sadrži vitamin K, beta karoten, vitamin C, kalcij, magnezij koji jačaju kosti
- u prehranu uvrstite što više kelja, prokulica, brokule, orašastih plodova, srdela, a zanimljivo je spomenuti da ulje sezamovih sjemenki obiluje kalcijem
- poželjno je izbjegavati kofein i gazirana pića, na kosti djeluju kao i šećer
- u Kini je primjećen najmanji postotak oboljelih od osteoporoze

 

Izgradnja čvrstih kosti u mladosti važna je kako bi usporili razgradnju i slabljenje kosti u starosti.