Princeza na zrnu..

Među brojnim mahunarskim biljkama, grašak je na visokom mjestu najkorisnijih i najljekovitijih.

Grašak ima tri do pet puta više proteina od ostalog svježeg povrća, stoga grašak predstavlja zdravu zamjenu za meso.

Grašak obiluje vitaminima, mineralima, odličan je izvor vlakana i hranjivih tvari koje mogu pomoći u očuvanju zdravlja.

Održava zdravlje kostiju i srčano-krvožilnog sustava jer je izvrstan izvor vitamina K (24 % preporučenog dnevnog unosa), koji aktivira osteokalcin, a koji pomaže u gradnji kalcija u kostima i održava normalno grušanje krvi. Dobar je izvor folne kiseline i vitamina B6. Ovi nutrijenti sprečavaju nakupljanje homocisteina koji narušava vezanje kolagena u kostima, što može uzrokovati osteoporozu, a pridonosi i aterosklerozi.

Zeleni grašak sadrži nikotinsku kiselinu koja smanjuje kolesterol u krvi.

Poznat je i po tome što obiluje željezom, stoga je ova mahunarka odličan izbor u prevenciji anemije. 

Sadrži zavidne količine bakra, bjelančevina, biljnih vlakana, biljnih masti i biljnih hormona, a od vitamina A, B1, B2, B3, B6, E, PP, K, H (biotin), C. To su minerali: željezo, kalij, kalcij, magnezij, mangan, cink, ali i folna kiselina, celuloza, pantotenska kiselina…

Bjelančevine koje sadrži grašak korisne su u borbi protiv visokog krvnog tlaka i kronične bubrežne insuficijencije, a koja na kraju dovodi do otkazivanja bubrega,

Grašak je bogat vlaknima topljivima u vodi, koji su važni za zdravlje crijeva, a vežući se sa kolesterolom olakšavaju njegovo lučenje.

Održava zdravlje kostiju i srčano-krvožilnog sustava jer je izvrstan izvor vitamina K, a koji aktivira osteokalcin, te pomaže u izgradnji kalcija u kostima i održava normalno zgrušavanje krvi.

Dobar je izvor folne kiseline i vitamina B6.

Nadalje, grašak se može kombinirati skoro pa sa svim vrstama jela, tako da ne izostavljate iz prehrane ovu namirnicu bogatu zdravljem.

Grašak sadrži dosta ljekovitih materija zbog čega veoma povoljno djeluje na organizam kada je riječ o aknama, anemiji, aneksioznosti, bolestima zuba, srca i krvnih sudova.

Pomaže i kod bronhitisa, glavobolje, gubitka pamćenja, depresije, ekema, ali i mioma i spečavanja nastanka dijabetesa.

Konzumiranje graška preporučuje se i kod impotencije, neplodnosti, pada imuniteta, nesanice, problema sa kostima, ali i problema sa metaboliznom i nervima. Pomaže i kod uganuća i istegnuća, reumatoidnog artitisa, hemeroida, hipertireoze, herpesa i raznih infekcija.

Grašak je veoma korisna namirnica i dobar prirodan lijek za prevenciju i liječenje brojnih bolesti.

Tips & tricks!

  • Preporučuje se za ishranu djece i trudnica, kao i bolesnicima poslije dugog uzimanja antibiotika.
  • Nikako nemojte propustiti mladi grasak jer je odlicno prirodno sredstvo za ubrzavanje metabolizma, povećanje energije tijela i stabilizaciju živčanog sustava.
  • U pučkoj medicini brašno graška se koristi za liječenje osipa i čireva, u obliku vlažnih i toplih kašastih obloga.
  • Sadrži samo 60 kcal u kuhanom obliku ili 80 kcal u sirovom obliku na 100 grama.