Vjerni saveznik zdravlja

Postoji stotinu različitih vrsta kestena, a dijele se na pitome i divlje. Pitomi su jestivi, a posebno fini su lovranski maruni koji su slađi i veći od običnih kestena. Divlji kesten nije za jelo, ali posjeduje ljekovita svojstva.

Kesten je inače jedna od prvih namirnica koju je čovjek jeo. Najstarije drvo kestena, zvano "Sto konja", nalazi se na sicilijskoj planini Etna i vjeruje se da je staro između 2000 i 4000 godina. U prošlosti su ga, kao i danas, jeli pečenog i kuhanog, a od mljevenog kestena pravili su napitak koji je služio kao nadomjestak za kavu.

Iako spada u kategoriju suhog voća, kesten nije kao ostalo slično voće toliko visokokaloričan. Oko 100 g kestena sadrži oko 200 kcal, a predstavlja nutritivno visokovrijedan i zasitan obrok. Kesten ima antiseptična i antianemična svojstva, te se smatra i riznicom minerala, kao i to da djeluje osvježavajuće na organizam.

Ljekovitost i nutritivna svojstva kestena

Sadrži dosta vitamina A, B (skoro sve skupine) i C, a i kalij, bakar, mangan, fosfor, sumpor i natrij. 

Po nutritivnom sastavu kesten je sličan smeđoj riži, a odličan je izvor elemenata u tragovima (minerala koji su nam potrebni u vrlo malim količinama). Bjelančevine mu nisu jača strana, no zato je vrlo bogati škrobom, te je od ovih plodova moguće napraviti i brašno.

Kesten je jedino orašasto voće s vitaminom C. Osim toga kesten je neobično bogat folnom kiselinom, koja inače se nalazi u zelenom lisnatom povrću. Folna kiselina je potrebna za rast stanica, sintezu DNA i normalan rad živčanog sustava.

Unos hrane bogate folnom kiselinom povećava izglede za začeće, a tijekom trudnoće osigurava pravilan razvoj fetusa.

Kesten je ujedno i bogat izvor mono-nezasićenih masti poput oleinske i palmitinske kiseline. a predstavlja i izvrstan izvor vitamina B6.

S obzirom na to da obiluje kalijem, a istovremeno je siromašan natrijem, kesteni se savršeno uklapaju u prehranu osoba s kardiovaskularnim i bubrežnim oboljenjima.

Također, prehrambena vlakna sadržana u kestenima mogu biti od pomoći svim osobama s neredovitom stolicom.

Važno je spomenuti da kesten ne sadrži gluten, zbog čega je stekao popularnost u bezglutenskoj ishrani koja ima sve više sljedbenika.

Kesten svakako treba koristiti kod anemije, fizičke i intelektualne iscrpljenosti, kao energetsku podršku kod rasta, a osobito se preporuča kod rekonvalescenata i osoba koje imaju proširene vene ili hemoroide.

Tips & tricks!

  • Zanimljivo je da pečeni kesten sadrži više vitamina, a kuhani veću količinu mineralnih sastojaka.
  • Čaj od lista kestena je poznati narodni lijek protiv tegoba s dišnim sustavom poput bronhitisa i astme, dok se kora i drvo
  • kestena zbog bogatstva taninima upotrebljavaju kao adstrigensi.
  • Med od kestena je vrlo hranjiv i ljekovit.  Liječi gastritis i probavne smetnje, štiti jetru te pridonosi boljoj cirkulaciji krvi.
  • Kesteni se nerijetko dodaju i salatama te jelima od tjestenine.
  • U mnogim je zemljama svijeta Božić nezamisliv bez purice punjenje nadjevom od kestena.
  • Pečeni kesteni se mogu osušiti i samljeti u brašno koje daje bogatu i ukusnu koru pri pripremi kolača i pita.
  • Od pupova se rade poznate Bachove kapi koje pomažu kod učenja i koncentracije.
  • Prema starom vjerovanju: imat ćete dobro zdravlje ako pronađete 3 sjemenke u plodu divljeg kestena.