Anemija uzrokovana manjkom željeza

Anemija zbog manjka željeza (sideropenična anemija) vrlo je česta u ljudskoj populaciji, osobito u žena reproduktivne dobi.

Prema nekim pokazateljima 1/3 do čak 1/5 zdravih žena reproduktivne dobi ima smanjene zalihe željeza, dok 10% ima anemiju uzrokovanu manjkom željeza. U žena generativne dobi pojačano krvarenje tijekom menstrualnog ciklusa je najčešći uzrok sideropenije, dok je u muškaraca i žena u postmenopauzi uzrok sideropenije najčešće krvarenje iz probavnog trakta.

Simptomi: blijeda koža i sluznica, malaksalost, umor i zadihanost tijekom aktivnosti, loš san, česte glavobolje, omaglica, lupanje srca, razdražljivost.

Simptomi mogu biti i krhki nokti, ranice na koži i sluznici usta i slično.

Manjak željeza javlja se kod osoba koje konzumiraju premalo mesa i/ili jedu jednolično, u osoba loših prehrambenih navika, zbog nedovoljnog unosa i pomanjkanja vitamina C, folne kiseline vitamina B12. Anemiju ili manjak željeza mogu izazvati obilne menstruacije – bez supstitucije ili nadopune željeza, krvarenja u probavnom traktu uzrokovana čirom na želucu ili kolitisom, Chronova bolest ili hemoroidi.

Tjelesne rezerve željeza mogu iscrpiti i dugotrajne infekcije ili tegobe reumatizma.

Anemiju mogu uzrokovati i poremećeni metabolički procesi kada antagonisti željeza – bakar i cink kradu željezo.

Slabokrvnost se najčešće  može povezati s nedostatkom određenih hranjivih tvari. Povećanjem unosa tih tvari putem hrane često možemo riješiti problem i vratiti energiju.

"Neka vaša hrana bude lijek, a vaš lijek vaša hrana."
Hipokrat

Željezo je ključni nutrijent koji utječe na količinu hemoglobina u krvi. Više hemoglobina pruža bolju dostavu kisika po cijelom tijelu. Međutim, tijelo apsorbira željezo iz životinjskih izvora i iz biljnih izvora drugačije.

Heme željezo dolazi iz životinjskih izvora, te se lakše apsorbira po tijelu.

Ne-heme željezo dolazi iz biljnih izvora.

Promijenite navike!

Jedite raznovrsnu hranu, te svakako u obroke uključite namirnice bogate željezom i one koje podupiru iskoristivost željeza.

To se posebice odnosi na meso, perad, ribu, jetrica, jaja, mahunarke, zeleno lisnato povrće i svježe voće.

Važno je znati da je željezo iz mesa, peradi i ribe, tzv. hem željezo, 4 do 5 puta bolje iskoristivo nego željezo iz drugih namirnica. Ne-hem željezo nalazimo u povrću, a postoji i ne-hem željezo koje se dodaje u namirnice.

"Hrana ima važnu ulogu u pravilnoj prehrani."
Fran Lebowitz

Dok mnogi smatraju kako su meso i mesni proizvodi jedini izvor željeza, postoje i mnoge druge opcije koje ne uključuju meso, a mogu spriječiti anemiju. Potrebno je uravnotežiti unos tih namirnica s mesom i poboljšati unos vitamina C kako bi se povećala apsorpcija željeza iz tih izvora.

Heme željezo može se naći u žumanjcima, piletini, nemasnoj govedini, svinjetini, lososu i tuni.

Biljna hrana uključuje sušeni grah, sušeno voće kao što su suhe šljive ili grožđice, bademe, brazilske oraščiće, i tamno lisnato zeleno povrće poput brokule, kelja, špinata i raštike.

Cjelovite žitarice, uključujući i pšenicu, proso, zob i smeđu rižu također sadrže željezo.

 Tips & tricks!

  • valja kombinirati namirnice s namirnicama koje su bogate vitaminom C; dakle uz jela od špinata napravite file mesa ili ribe koji ćete zaliti imunovim sokom i posuti peršinom
  • namirnice bogate željezom (iako i same sadrže kalcij) ne konzumirajte uz one bogate kalcijem jer on smanjuje apsorpciju
  • vino sadrži željezo, ali sadrži i tvar tanin koji otežava apsorpciju željeza
  • osim vina, apsorpciju otežava i čaj koji također sadrži tanin, ali i kava
  • iza jela radije popijete limunadu ili prirodan sok koktela agruma ili pojedite koji kivi za  predjelo ili desert
  • apsorpciju željeza ometaju i fitati i oksalati iz cjelovitih žitarica i tamnog zelenog povrća