Princeza vitkosti i čuvarica srca

Mahune su jedna od nekoliko vrsta graha koje se mogu konzumirati svježe. Vrlo su ukusne i mogu se jesti na različite načine – kao prilog, kao dio salate ili kao miješano povrće. Mahune dijelimo po obliku (uske i okrugle ili široke i plosnate), po veličini (najduže vrste dosežu i 35 cm) i po boji (žute, zelene, ljubičaste).

Mahune su idealna namirnica za najzdraviji način prehrane, s obzirom na to da su bogate hranjivim tvarima, a niskokalorične: jedna šalica kuhanih mahuna ima svega 44 kalorije zbog čega su idealne za pravilno mršavljenje, te su idealna namirnica za zdravu kontrolu tjelesne mase.

Mahune sadržavaju snažne fitonutrijente, karotenoide lutein i zeaksantin koji imaju protuupalno djelovanje. Obiluju vitaminom K presudnim za pravilnu mineralizaciju kostiju, kao i po udjelu minerala silicija, koji je poput poznatijih minerala kalcija i magnezija vrlo bitan za zdravlje kostiju i vezivnog tkiva, te vitaminima A i C, a koji pružaju snažnu antioksidativnu zaštitu.

Zbog obilja kalija, folne kiseline, magnezija i riboflavina (vitamin B2), omega-3 masne kiseline, mahune su dobre za kardiovaskularni sustav organizma. Sama mahuna ima veći utjecaj na zdravlje kardiovaskularnog sustava nego mlade i nezrele sjemenke unutar nje. Velika količina vlakana koja se nalaze u mahunama pomaže u smanjenju krvnog tlaka.

Uz to, sastojci mladih zelenih mahuna sprječavaju poremećaje bijelih crvenih krvnih zrnaca koji nastaju kao posljedica uzimanja antibiotika, te uspostavljaju ravnotežu leukocita u krvi, a inozitol regulira metabolizam kalcija i jača srce.

Mahune sadrže i nutrijente važne za stvaranje energije, vitamine B1, B2 i niacin; proteine koji izgrađuju mišiće te triptofan, aminokiselina bitna za zdravi san. Uz uobičajene antioksidanse poput vitamina C i beta-karotena, mahune su bogate i manganom, antioksidativnim mineralom, molibdenom i magnezijem.

Poput ostalih mahunarki, mahune se ističu i sadržajem bjelančevina. Bjelančevine iz mahunarki se odlično nadopunjuju sa onima iz žitarica osiguravajući u kombinaciji sve esencijalne aminokiseline nužne organizmu.

Mahune su i vrlo dobar izvor prehrambenih vlakana, osobito neprobavljive celuloze. Prehrambena vlakna imaju važnu ulogu u redovitom pražnjenju crijeva, zbog čega se toksične supstance kraće zadržavaju u organizmu i na taj se način minimizira rizik od brojnih opasnih stanja, dok vitamin C i beta karoten u mahunama smanjuju rizik od raka debelog crijeva.

Osim toga, prehrana bogata vlaknima može biti od koristi u reguliranju tjelesne mase.

Vlakna sama po sebi nemaju kalorijsku vrijednost, ali zbog sposobnosti da apsorbiraju vodu mogu pridonijeti osjećaju sitosti.

Uz to, hrana bogata vlaknima zahtijeva više žvakanja, pa osoba nije u mogućnosti unijeti velike količine hrane, a time i energije, u kratkom vremenu. 

Također, konzumacija mahuna preporučuje se ženama u reproduktivnoj dobi koje su izložene povećanom riziku deficita željeza.

Tips & tricks!

  • Mahune obiluju oksalatima koji mogu biti problematični za određene osobe. 
  • Konzumacijom mahuna pomažemo tijelu u smanjivanju količine slobodnih radikala čime se sprječava oksidacija kolesterola koji uzrokuje začepljenost krvnih žila.
  • Mahune graha su stari pučki lijek za čišćenje organizma od štetnih tvari te se i danas koriste za liječenje dijabetesa, reume te bolesti bubrega i mjehura.
  • Mlade zelene mahune mogu se konzervirati i sušiti te koristiti za liječenje cijele godine što je od velikog značenja za dijabetičare.
  • Jela od mahuna u količini od 4- kg tjedno kao i čaj od suhih mahuna odstranjuju aceton iz krvi i mokraće, a ako se jedu natašte i pije čaj smanjuju razinu šećera u krvi za 20-40 posto.
  • Kad se sušene mahune u liječenju dijabetesa kombiniraju s ostalim ljekovitim biljem kao što su borovica, kopriva, maslačak i dr pojačava se ljekoviti učinak.
  • Jela od mladih zelenih mahuna pojačavaju pražnjenje crijeva, te djeluju kao prirodno laksativno sredstvo koje ne stvara naviku
  • Zapadna pučka medicina rabi mahunu za liječenje: dijabetesa i regulaciju šećera u krvi, gihta, urinarnog trakta, visokog krvnog tlaka.