Njegovo kraljevsko Visočanstvo

Grah je najpoznatija je i najrasprostranjenija mahunarka na cijelom svijetu. Drevni Egipćani sadili su ga još i prije Tutankhamuna, a jeli su ga drevni Grci u Europi, te Indijanci u Americi. O grahu se pisalo i u najstarijim pronađenim zapisima na svijetu.

Grah se naziva 'superhranom', opravdano. Bogata je riznica proteina, vlakana, vitamina i minerala.

Grah posjeduje iznimnu energetsku vrijednost te sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline. Pored toga sadrži lecitin te kalij, kalcij, željezo, fosfor, magnezij, cink i natrij. Predstavlja odličan izvor bjelančevina, a za razliku od drugih izvora, grah ima malo masti te ne sadrži one zasićene kao ni kolesterol. Od vitamina odličan je izvor folne kiseline, vitamina B6, K, riboflavina (B2) i B3. Fitokemikalije pronađene u grahu štite stanice od raka, te usporavaju rast tumora.

Grah je također bogat i izoflavonima, spojevima koji su slični strukturi estrogena kojeg proizvodi organizam. Kada se antioksidansi kombiniraju sa izoflavonima, oni čine moćan spoj koji sprječava nekoliko vrsta tumora, smanjuje rizik od srčanih bolesti, poboljšava kosti i zdravlje prostate, te olakšavaju simptome menopauze.

Uz to, grah povoljno utječe na razinu šećera u krvi, te smanjuje apetit s obzirom na to da se sporo razgrađuje u probavi, što dugo daje osjećaj sitosti, stoga  je odlična namirnica za oboljele od dijabetesa i hipoglikemije. Zbog sporog rasta razine glukoze u krvi pomaže i u mršavljenju.

Energetski sadržaj 100 g sirovog graha iznosi 333 kcal / 1393 kJ. Od toga je 60% ugljikohidrata, 23,6% proteina i 0,8% masti.

Konzumiranjem mahunarki rizik od oboljenja od kardiovaskularnih bolesti drastično se smanjuje. Tome pridonosi bogat sadržaj folata u grahu koji reduciraju aminokiselinu homocistein. 

Tips & tricks!

  • Crni grah privlači posebnu pažnju znanstvenika. Nedavna istraživanja su pokazala da crni grah nudi posebnu podršku probavnog sistema, a posebno debelog crijeva
  • Obojene vrste graha su posebno bogate antioksidansima
  • Grah ima povoljne učinke i na mentalno zdravlje zbog vitamina tiamina koji sudjeluje u proizvodnji energije i sintezi acetilkolina, neurotransmitera za pamćenje. Njegov nedostatak povezan je s mentalnim bolestima u starosti kao što su senilnost i Alzheimerova bolest
  • namakanje u vodi prije kuhanja smanjuje nadutost za čak 30%.
  • Grah ne sadrži gluten pa ga mogu koristiti oboljeli od glutenske enteropatije (celijakije)
  • Mahunarke su najbolji i najveći biljni izvor proteina u prehrani, a u obroku s žitaricama ili njihovim proizvodima (tjestenina, riža) ima visokokvalitetan sastav proteina koji se može usporediti s mesom ili mliječnim proizvodima pa ukoliko želite izbaciti crveno meso iz svoje prehrane, zamijenite ga takvim obrokom. Razlog tome je sastav aminokiselina
  • Mahunarke sadrže velike količine aminokiseline lizina koji nedostaje žitaricama, a siromašne su aminokiselinama metioninom, triptofanom i cisteinom, kojima žitarice obiluju.