FIODS/IFBDO

IFBDO je konstituiran u Luksemburgu 4. prosinca 1955. na svečano okupljenoj sjednici u kojoj je predsjedao Roger Guénin (Francuska), njegov prvi predsjednik, uz nazočnost i zastupanje izaslanstava različitih zemalja.

Pokretanje njezinog stvaranja nastalo je 27. svibnja 1955. u Nancyu (Francuska), tijekom 7. kongresa francuskog i inozemnog saveza dobrovoljnih darivatelja krvi, gdje je izabrana međunarodna komisija organizatora darivatelja krvi.

Međutim, 1951. godine, na Lisabonskom kongresu, dr. Vittorio Formentano (Italija) izrazio je mišljenje da ljudi koji su činili jezgru znanja o transfuziji krvi bi se mogli susresti kako bi razmotrili korisna pitanja koja se odnose na njihovu struku. Još jedan presedan u vezi s tim idejama bio je 3. Kongres Međunarodnog društva za transfuziju krvi, u Torinu (Italija), 1948. godine. Prvi kongres održan je u listopadu 1958. u Bruxellesu (Belgija) gdje je dr. Vittorio Formentano (Italija) izabran je za predsjednika.

U početku, Roger Guénin preuzeo je predsjedništvo Međunarodne federacije, ostavljajući ga Vittoriu Formentanu 1958. na Kongresu Bruxellesa, jer je htio da sve zemlje budu dio onoga što je stvoreno. Nastavio je zauzeti položaj osnivačkog predsjednika i stalnog savjetnika i uvijek se s velikim poštovanjem slušao.

U listopadu 1960. godine održan je drugi kongres FIODS u Milanu i San Marino (Italija). 3. Kongres održan je u Monaku u studenom 1962. godine. 4. kongres održan je u Parizu (Francuska) u lipnju 1964. godine.

5. kongres održan je u siječnju 1967. u Caracasu (Venezuela). U studenom 1968. održan je 6. kongres u Madridu (Španjolska).

Dr. Formentano se odriče tog predsjedavanja (Madridskog kongresa), a zamijenio ga je Louis Pauli (Monaco), generalni tajnik od 1960. i potpredsjednik od 1967. Za zdravstvene razloge, Louis Pauli se povukao s dobrovoljnog funkcije 1970. godine, a Roger Guénin ponovno je nastavio s radom predsjedništva.

Sedmi kongres održan je u listopadu 1971. u Monaku, nakon što je izabran za predsjednika Pierre Grangea (Francuska). Grange je bio odgovoran za glavnog tajnika od kongresa iz Madrida 1968. godine, zamjenjujući Laurent Dalmas i Leonardo Santi koji su zajednički okupirali taj položaj. Nažalost, Pierre Grange i njegova supruga Denise umrli su u avionskoj nesreći (23.12.1973.), jer su otišli u Maroko s namjerom da organiziraju 7. kongres Marrakech. Cijeli svijet je jako žalio što se dogodilo.

8. kongres održan je u Marrakech-u (Maroko), 1974. godine, gdje je izabran predsjednik Anne Croesi (Monaco). Anne je bila generalna tajnica, a zamijenio ga je Pierre Pelletier.

9. kongres održan je u travnju 1978. u Liegeu (Belgija), a 10. kongresu u Madridu (Španjolska). Od 1981. s Juan Picazom (Španjolska) kao predsjednikom FIODS-a dolazimo do 1984. godine.

11. kongres je održan u Rio de Janeiru, nakon što je Leonora Carlota Osório (Brazil) izabrana za predsjednika FIODS-a.

1987. godine održan je 12. svjetski kongres u Jakarti (Indonezija), a izabran je za predsjednikaDjilis Tahir, koji je godinu dana kasnije preminuo. Siti Hardiyanti Indra Rukmana (Indonezija) preuzeo je predsjedanje do sljedećeg kongresa iz 1990.

1990. godine održan je 13. svjetski kongres u Portu (Portugal). Tamo je Siti Hardiyanti Indra Rukmana izabran za predsjednika. Godine 1992. održana je Godišnja skupština u Yoyartu (Indonezija).

1993. godine u Logroño (Španjolska) smješten je 14. svjetski kongres. Gđa Rukmana je ponovno izabrana za predsjednicu, na prijedlog Španjolske, kongres je odobrio prijedlog za izradu nekih novih statuta FIODS-a. Tri su se sastanka održavala u Monacu i jednom u Bruxellesu tijekom 1993. i 1994. godine. Jesenski sastanak 1994. godine održan je u Dakaru (Senegal).

1995. godine novi su statuti odobreni u Nizozemskoj, a Martin Manceñido kao potpredsjednik. U studenom 1995. održan je jesenski sastanak u Luksemburgu kako bi obilježio 40. godišnjicu stvaranja FIODS-a u gradu gdje je započeo.

1996. godine održan je 15. svjetski kongres u Parizu (Francuska). Nicole Petton (Francuska) izabran je za predsjednika, a dr. Fami (Indonezija) i Martin Manceñido (Španjolska) izabrani su za potpredsjednika. 1997. godine održan je sastanak izvršnog odbora u Patrasu (Grčka) i Općom skupštinom u Palma de Mallorca (Španjolska).

Godine 1998. Glavna skupština je smještena u Tunis (Tunis) i na sastanak Izvršnog odbora u Monaku. Godine 1999. održan je 16. svjetski kongres u Mantovi (Italija) gdje su obnovljeni svi upravni organi FIODS-a, kao predsjednik predsjednika Martin Manceñido Fuertesa (Španjolska) i Ezzedine Riahi (Tunis) i Francis Ferrua (Francuska) kao potpredsjednici. Sastanak Izvršnog odbora održan je u Patrali (Grčka).

45. obljetnica rođenja FIODS-a održat će se u São Paulu (Brazil). Obnovljena Generalna skupština FIODS planira ulaziti u 21. stoljeće s još većom snagom u obrani altruistične donacije krvi širom svijeta.

 

Stvaranje: 4. prosinca 1955., Luksemburg

Sjedište: 27 Boulevard de Suisse, 98000 Monaco

Članovi: Organizacije donatora krvi, 72 zemlje

Predsjednik: Gianfranco Massaro, Italija

Glavni tajnik: Jean-Marie Durant, Francuska

Službeni jezici: francuski, engleski, španjolski

Glavna skupština: travanj svake godine.

(Više na: FIODS

Rubrika: