Akcija darivanja krvi, 24.3.2020.

Drage darivateljice i darivatelji krvi, svi dobri ljudi..

zbog smanjenih doza gotovo svih krvnih grupa te otkazivanja nekoliko velikih terenskih akcija..zamoljeni smo od strane Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu da u utorak, 24.3. organiziramo cjelodnevnu akciju darivanja krvi u HZTM, Petrova 3.

U ovom, što se tiče zdravlja svih nas, kritičnom razdoblju, ne smijemo zaboraviti da životi mnogih ovise i o zalihama svježe i sigurne krvi te da se svakodnevno odvijaju deseci hitnih operacija za koje je potrebno osigurati doze krvi.

Molimo sve Vas, plemenite ljude da se okupimo i darujemo dio sebe..da damo svoj doprinos ovoj vanrednoj situaciji i pokažemo, još jednom, po tko zna koji put, empatiju i solidarnost prema našim najranjivijim sugrađanima.

Vidimo se 24.3. u HZTM, Petrova 3 heart

_______________________________________

Drage darivateljice i darivatelji krvi, svi dobri, plemeniti ljudi heart
molimo Vas da i dalje redovito pratite službenu web stranicu Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu, Petrova 3 i trenutačno stanje zaliha krvi prema krvnim grupama: http://hztm.hr/hr/content/22/zalihe-krvi/831/zalihe-krvi

Dobrovoljno darivanje krvi u transfuzijskim ustanovama i na akcijama koje organiziraju Gradska društva Crvenog križa provode se i dalje svakodnevno kako bi osigurali dostatne količine krvnih pripravaka i funkcioniranja zdravstvene skrbi.
Više na poveznici: https://www.hztm.hr/hr/content/14/novosti/2780/vazna-obavijest/

_______________________________________

I ovoga puta akciju darivanja krvi podržali su brojni sponzori svojom donacijom. Tako su se za osvježenje darivatelja na samoj lokaciji darivanja krvi svojim brendovima pobrinuli: Coca Cola sa svojim brendovima: Coca cola, Cappy jabuka i negazirana voda Romerquelle, Jamnica sa: Jamnica, Jana refresh menta/limun, happy naranča i immuno squeezed lemon, Sensation te Juicy sa svojim proizvodima: ENERGY, ANTIOXIDANT I IMMUNITY.

Nakon darivanja krvi pozivamo darivateljice i darivatelje krvi da svrate do prostora Udruge, Tomašićeva 12 (prizemlje, portofon br 3) po skromni prigodni osvježavajući dar od strane: Pivovara Medvedgrad (Grička vješrica i Zlatni medved), Pivovara Daruvar (Staročeščko svijetlo, ABA, LELA, IPA i DA 1840 EU) te Carlsberg Croatia sa Zlatnim panom.

Svim donatorima ovim putem još jednom najljubaznije zahvaljujemo.

Molimo sve koji će nakratko doći u prostor naše udruge da posebno paze na odstojanje (razmak od najmanje 2 metra!) te se ne grupiraju kao i to da nose zaštitne maske! Molimo bez rukovanja i bližeg socijalnog kontakta!

_______________________________________

Napomena:
Slijedom preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Kriznog stožera Ministarstva zdravstva i ECDCI, Povjerenstva za sprječavanje i suzbijanje infekcija povezanih sa zdravstvenom skrbi u HZTM i Povjerenstva za suzbijanje kućnih infekcija i s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj u prostorima provođenja akcije darivanja krvi nalažu se najviši higijenski standardi:

- strogo pridržavanje mjera udaljenosti između osoba (najmanje 1 do 2 metra),
- osiguranje punktova za dezinfekciju ruku djelatnika i darivatelja,
- nošenje zaštitnih maski za lice djelatnika,
- mjerenje temperature svim dobrovoljnim darivateljima krvi.

Navedene mjere poduzete su kako bi se spriječilo širenje zaraze novim korona virusom tijekom provođenja akcija.

⚫️ Mole se darivatelji da izbjegavaju bliži socijalni kontakt i da se suzdrže od uobičajenih mjera neverbalnog komuniciranja kao što je rukovanje.

⚫️ Nužno je ograničiti broj darivatelja koji su istovremeno nazočni u prostorijama te osiguravati protočnost od mjesta uzimanja anamnestičkih podataka od darivatelja do mjesta venepunkcije.

Važna napomena:
Darivanju krvi mogu pristupiti osobe koje nisu:

- putovale izvan Republike Hrvatske zadnjih mjesec dana,
- bile u kontaktu s osobama koje su zaražene ili se nalaze u samoizolaciji,
- imale simptome infekcije dišnih putova, temperaturu, kašalj, kratak dah, otežano disanje.
- imale infekciju SARS-CoV-2.

Osobe koje pripadaju nekoj od navedenih skupina privremeno se odgađaju na period najmanje 28 dana.

Više na https://www.hztm.hr/hr/content/14/novosti/2780/vazna-obavijest/

 

Rubrika: