Hrvoje Kečkeš

Pomisao da doslovno nečiji život može ovisiti o stanju zaliha krvi, nagnala me je da se svojedobno priključim akcijama Udruge darivatelja krvi. Možda i ne postoji izravniji i konkretniji doprinos da se nekom ljudskom biću pomogne u nevolji, a opet takav doprinos ne traži od nas gotovo nikakva odricanja.

Kada sam prvi put došao u Petrovu 3, moram priznati osjećao sam i lagani sram što sam se tek u svojim kasnim tridesetima odlučio pridružiti svim tim dobrim ljudima koji su tada bili oko mene, a dugogodišnji su darivatelji. Slušavši njihova iskustva i podatke koliko su puta darivali svoju krv, pomislio sam: " Hvala Bogu da nisu svi čekali ko ja! ". No eto, sada sam konačno i ja bio tu. Ljubazno medicinsko osoblje vrlo brzo je, ali i detaljno provjerilo moju sposobnost da toga dana postanem dobrovoljni darivatelj. Nakon odgovora na set pitanja i testiranja same krvi bio sam spreman pridružiti se ovoj velikoj obitelji, još većeg srca. 

Udobno sam se smjestio na krevet, a kroz samo destak minuta dio toka moje krvi bio je preusmjeren prema nekome kome je taj mali dio mene toliko dragocjen. Kako da se onda čovjek nakon takve jedne odluke, da nekome pomogne, ne osjeća ispunjeno i ponosno. Svega deset minuta svoga vremena za nečiji možda i čitav život, samo par decilitara krvi za more sreće, dovoljno je da se čovjek i sam osjeća sretno. Često mislimo kako je pomoći nekome vrlo teško, ponekad i nemoguće, ali zaboravljamo da kad činimo dobro u tom činu nismo sami. Kada je skup dobročinitelja toliko velik, kao što je to Udruga darivatelja krvi, možemo biti sigurni da će i naš mali doprinos za nekoga biti kapitalan.
Činjenica da nakon javnih akcija broj darivatelja krvi poraste za čak 65%, meni je jasan znak da se na takve akcije odazivam zauvijek. Ako netko možda još nije prošao iskustvo darivanja krvi,  ovom prilikom ga pozivam da doživi taj osjećaj zadovoljstva i radosti pružajući drugima mogučnost za život! 

Hrvoje Kečkeš

 

 

Najljepša hvala Hrvoju Kečkešu, cijenjenom kazališnom, televizijskom i filmskom glumcu,
na njegovom doprinosu u promociji dobrovoljnog darivanja krvi. yes