321. darivanje, Jadranko Račić

Dragi budući i sadašnji davatelji !

Kažu da svaka velika stvar počinje s prvim malim korakom. Moj se zbio 09.04.1974-te u četvrtom razredu gimnazije.  Kao i većina nas u početku nisam shvatio važnost davanja krvi tako da sam se slijedećih par godina samo odazivao na pozive kad je nedostajalo krvi. Tek nakon zasnivanja radnog odnosa postajem redoviti (4 puta godišnje) davatelj kako u poduzeću tako i u Zavodu. 

Početkom 1991-ve dr.  Maglov mi predlaže, da pošto imam jako dobru krv,  isprobam separator.  Iako je taj stari tip separatora uzimao krv na jednu iglu, a vraćao na drugu, tako da su obadvije ruke bile nepokretne za vrijeme davanja i cijelo davanje je trajalo oko sat i pol, prihvatio sam prijedlog i od tada sam skoro svaki mjesec na separatoru (tri separatora,  jednom klasično).  U međuvremenu su aparati za separator uznapredovali tako da sam sada priključen na aparat samo s jednom rukom u trajanju od 55 min.  Do sada sam dao 87 davanja  klasičnim putem i 234 puta na separator što je ukupno 321 davanje.

Bez obzira na broj davanja svaki put kad dajem krv osjećam se sretno i zadovoljno jer znam da sam tom gestom nekom pomogao da ozdravi ili u najboljem slučaju da sam nekom spasio život. Ako me zdravlje i dalje bude ovako dobro služilo ni 400-oto davanje nije neostvarivo.

Zato svim sadašnjim i budućim davateljima krvi želim odlično zdravlje i što više davanja !

Srdačan pozdrav !

Jadranko Račić

 

 

Najljepša hvala Velikom Heroju, gospodinu Jadranku Račiću što je sa nama podijelio svoje veliko iskustvo i ovu iznimnu, inspirativnu priču. 

Rubrika: