101. darivanje, Damir Lovretić - Fritz

               U proljeće 1995. godine pripremao sam se na speleološku ekspediciju u najdublju jamu u Hrvatskoj, Lukinu jamu na Sjevernom Velebitu. Jedan od traženih podataka prilikom popunjavanja pristupnice bila je i krvna grupa. Nisam znao svoju krvnu grupu. Planinareći i družeći se s planinarima upoznao sam planinarku koja je radila u Odjelu za Transfuziju krvi, Opće bolnice Zagreb (Klinička bolnica Dubrava). U dogovoru s njom prvi puta sam darivao krv, 18.05.1995. godine.

Za darivanje sam dobio iskaznicu pod brojem 2662/95 s ispisanom krvnom grupom, imenom i prezimenom. Iskaznicu sam plastificirao i uvjek je nosim s osobnim dokumentima. Nastavio sam redovito darivati krv svaka tri mjeseca do 75-og darivanja na kojem sam se testirao za darivanje trombocita na staničnom separatoru.

Nakon potvrde iz laboratorija da mogu darivati trombocite, počeo sam s kombiniranjem darivanja pune krvi i trombocita na separatoru. Malo po malo dogurao sam do 101-og darivanja.

Na darivanje dođem vesel i još veseliji odem, zabavno je a ne deblja. Uživajte!

 

Damir Lovretić - Fritz

 

 

Najljepša hvala Velikom Heroju, gospodinu Damiru Lovretiću - Fritzu što je sa nama podijelio svoje veliko iskustvo i ovu iznimnu, inspirativnu priču. 

Rubrika: